Вход | Регистрация

За здраве - пийте цветя!

За здраве - пийте цветя!
Снимка: Север.бг

Има различни методи на алтернативно лечение, за поддържане на добър тонус, психично и физично здраве. И в последно време хората започнаха все по-често да се интересуват и обръщат ту към йога терапия, ту към хомеопатия, ароматерапия, или пък смехотерапия, лекуване с музика, танци, билки и прочие.

Но знаете ли, че може да се лекуваме вече и с цветя. И не са го измислили учени и лекари отскоро, а са ги използвали племена от преди векове.

Според древна аборигенска легенда, а е и факт и до ден днешен в Австралия майки, раждат децата си в ложа, постлана с листа или цвета на баобаб. Той изчиства негативни мисловни нагласи, натрупани и унаследени от години наред, преди нас. Много от плената са пиели и росата от цветята, която стояла върху цвета и са я смятали за лечебна. 

"Природата ни е оставила нещо уникално, стига да можем да го открием. Всяка растение има послание – въпросът е ние да развием сетивата си и да усетим това послание от тях. Затова яжте цветя за здраве", усмихва се д-р Ирена Маждракова, управител на Консултативен център за хармонично здраве "Хела" в София.

В петък и събота /10-11 януари/ тя изнесе лекции в "Huppy Mams" във Велико Търново в помощ в работата на психолози, терапевти, йога инструктори и за бъдещи, и настоящи родители. Говори за вибрационната медицина, австралийските цветни есенции, хомеопатията.

За здраве - пийте цветя!Север.бг За здраве - пийте цветя!Север.бг За здраве - пийте цветя!Север.бг

Цветните есенции притежават вибрационна енергия на цветето, от което са направени и по своята природа наподобяват хомеопатичните разтвори.

Тези цветни извлеци са използвани от стотици години още от дивите племена в Австралия, Южна Америка и Египет. Но истински популярни ги прави д-р Едуард Бах, когато през 30-те години на XX век започва собствени експерименти с цветни есенции, приготвени от дивите цветя на Европа. Той считал, че когато пациентът е емоционално стабилен, тялото може да се справи с всякакви физически проблеми.

Прави първите 39 есенции. След това други. Има калифорнийски, африкански.

Австралийските цветни есенции се появяват преди около 30 години, когато австралийския натуропат Иън Уайт, използвайки учението на д-р Бах създава серия от 68 вида есенции, приготвени от цветята на Австралия. Те са вторите по разпространение в света след Баховите и са предпочитани в практиките на много натуропати и хомеопати в цял свят поради тяхното бързо лечебно  действие. 

Уайт казва, че тези есенции се адаптират към човека. Ако той е готов за промяна и на мисловно ниво има готовност  да промени някакво качество у себе си, те ще го подбутнат и ще му помогнат, ако не е готов няма да се случи.

За здраве - пийте цветя!Север.бг

"Важно е да се обърнем към себе си и да потърсим проблема там. Профилактиката също е важна. Не можем да профилактираме просто тялото, а да се обърнем къде има слабости, да попитаме нашите родители от какво страдат, защото носим наследствено болести. Да се разрешат подтискани проблеми. защото постъпките ни в по-късна възраст са формирани подсъзнателно до 7-годишна възраст", обяснява още д-р Маждракова.

Терапията с цветните есенции се бърка с ароматерапията, но това са две съвършено различни системи на въздействие върху организма. Ароматепария се основава на използването на етерични масла, извлечени от различни части на растенията, докато цветните есенции са вибрационни течности. Поради разредената си природа те са абсолютно безвредни за бременни кърмачки и малки деца.

Австралийските цветни есенции са течности, получени от цветя, поставени в изворна вода и подложени на въздействието на пряката слънчева светлина. След това към този слънчев цветен екстрастт се добавя бренди, за да предпази течността от замръзване. Тази "майчина" есенция може да се използва както за външна утпотреба, така и да се добавя към кремове и масажни масла.

Приложението в масажните масла дава възможност за въздействие върху енергийното поле на тялото.

Разпръскването на есенцията с помощта на спрей преди и след масажа, помага за въстановяване на енергията, а по време на масажа помага за дълбоката релаксация и отпускане на ума, за балансиране на емоциите.

За здраве - пийте цветя!Север.бг

Есенциите помагат да се освободим от отрицателните си мисловни нагласи да отблокиране отдавна заровени емоционални травми. Могат да успокоят съвременния забързан изнервен и стреснат човек. Някои от тях подпомагат функциите на жлезите с вътрешна секреция, балансират и хармонизират. Помагат за изчистването на тялото от тежките метали, предпазват от електромагнитни лъчения, от изгарания и слънчеви алергии.

Те са мистични, магнетични, магични. Така ги определя д-р Ирина Мажракова.

Затова с удоволствие говори за вибрационната медицина, която включва комплекс от методи, насочени към фините енергийни въздействия върху тялото – въздейства се на фините енергйни тела черз системата от канали –акупунктурни точки или чрез чакрите. Това са методите на цветните есенции, хомеопария, биорезонансната терапия.

"Вибрационната медицина е интересна с това, че се говори за човешка многомерна анатомия. Физиците са хората, които работят в тази посока,  да се докаже това. Предсказал я е Айнцщайн, с неговата теория. В последно време съм щастлива от факта, че все повече родители идват при мен с превантивна услуга. Не само, когато са болни децата. Искат да са по –здрави децата им", казва терапевтът.

Според нея има полза от методите, които могат да се използват във всяка една възраст. За бременни, майки, децата от всяка една възраст.

Впечатлена е и от ефекта, и резултата на австралийските цветни есенции, популярни от една година у нас. Създадени преди 30 години, те са насочени към съвременните ни проблеми - срещу градската радиация, защитава от излъчването на компютрите, стрес.

Впечатляващо е как специалистът чете картината на дадено цвете като емоционална характеристика на някой пациент.

За здраве - пийте цветя!Север.бг

Всички австралийски цветя са красиви, затова д-р Маждракова не може да определи кое е по-по-най.

"На континента са запазени древни цветя, които носят сила и послания и които ги няма в други части на света. Това е може би предимството на метода. От чисто практична гледна точка, те  въздействат бързо върху емоционалните модели, на които искаме да се влияе, до 5-6-и ден. На майките препоръчвам две интересни цветя – баобаб. Друго цвете – виолетка – то е важно за запазване на аурата на човек преди или след операция. При бебета когато се родят, неслучайно 40 дни не се разрешава да идват хора при тях, не само от болести са се пазели, а и от лоши очи. От тях се капва на фонтанелата на бебето и се предпазва. Има и спрейове за изчистване на пространството в стаята на бебето", дава примери от практиката си хомеопатът.

И допълва, че съветва родителите да учат повече, да следват и да се вслушват в интуицията си, да бъдат балансирани и критични към себе си. Защото чувстното за вина е  много лошо нещо.

"Ако са го усетили, трябва да го изкажат, да се извинят ако трябва пред детето, че са сгрешили. Всеки родител бърка, но когато разбере къде точно е сгрешил, това е мното по-важно. В Индия, където съм била два пъти е друг свят. Там човек има възможност да усети себе си. И духовното може да се усети много силно. Възпитава се в това от най-ранна възраст", обобщава д-р Маждракова.

Д-р Ирена Маждракова е лекар, специалист по Клинична лаборатория, специалист по класическа хомеопатия, член на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България. Магистър-психотерапевт на лица с увреждания, EFT- терапевт (техника за емоционална свобода).

Д-р Маждракова завършва медицина през 1995 г. в Медицинска академия, София. През 2004 г. придобива специалност по Клинична лаборатория. Хомеопатия специализира от 1996 г. до 1999 г. През този период се обучава и в Международната хомеопатична школа на  Дж. Витулкас – Гърция. През последните години продължава следдипломното си обучение по хомеопатия в Индия.

Има повече от 10 години стаж като лекар-хомеопат и е един от малкото специалисти в България с Европейска диплома по хомеопатия.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар