Вход | Регистрация

Евразийският договор е факт!

Подписаният от президентите на РФ, Казахстан и Белорусия контракт ще влезе в сила от 2015 г.

Евразийският договор е факт! От ляво на дясно: А. Лукашенко, Вл. Путин, Н. Назарбаев,
ИТАР-ТАСС/Михаил Метцель

Президентите на Русия, Казахстан и Белорусия Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александр Лукашенко подписаха договор за создаването на Евразийски икономически съюз /ЕАИС/. Той ще влезе в сила от 1 януари 2015 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Лидерите са поставили подписите си под документа след заседание на Висшия евразийски икономически съвет в Астан. Целта на споразумението е да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски съседни републики, предадоха световните агенции.

Плюсовете на новия съюз

По думите на руския лидер, подписването на договора за ЕАИС ще изведе страните на принципно ново ниво на интеграция.

"Съхранявайки напълно държавния суверенитет, ние обезпечаваме близко и последователно сътрудничество и кооперация. Днес ние създаваме мощен притегателен център за икономическо развитие, крупен регионален пазар, който обединява повече от 170 милиона човека", заяви Путин.

Той съобщи още, че при обединението, на трите страни се пада 1/5 част от световните запаси от газ и почти 15% нефт. В страните от "тройката" има развита промишленост, индустриална база, мощен кадрови, интелектуален и културен потенциал.

"Географското положение ни позволява да създаваме транспортни и логистически маршрути не само от регионално, но и от глобално значение, позволява ни да се свържем с мащабните търговски потоци от Европа и Азия", заяви още руският президент.

Всичко това, по думите му, е залог за конкурентноспособност на новото обединение, неговото динамично развитие в стремително променящия се и сложен свят.

В ЕАИС не искат да повторят грешките на другите съюзи

По мнение на президента на Казахстан, участниците в новия икономически съюз са длъжни да отчетат негативния опит на другите интеграционни обединения и на първо място – Евросъюза. Назърбаев уточни, че нито една страна-участничка не е длъжна да провежда процес на деиндустриализация в националната си икономика, само за да няма спад в традиционните индустрии.

"Уроците от рецесиите на европейската икономика се състоят именно в това.", смята политикът.

Назарбаев подчерта, че интеграцията е преди всичко създаване на дългосрочни и стабилни условия за развитие на икономиката и възможности за благополучие на гражданите.

"Една от главните цели се състои в това да се обединят възможностите на отделните страни за съвместна реализация на ръста и конкурентноспособност", отбеляза президентът на Казахстан.

Той подчерта още, че участниците в Евразийския икономически съюз предстои да докажат жизнеспособност в това обединение, в условия на глобална нестабилност.

"Създаването на съюза е едно – ние вече сме го изстрадали. Сега трябва да докажем на целия свят жизнеспособността на интеграцията – това е голямата ни задача.", каза Назарбаев. Той отбеляза, че интеграцията сама по себе си "не гарантира идеален живот и манна небесна",

но "всяка от държавите-участнички ще трябва да работи, ще има нови предизвикателства, нови задачи, може би взаимната търговия няма да се развива с бързи темпове. Ние сме длъжни и сме готови от сега заедно да решаваме всякакви въпроси и с общи усилия да преодоляваме кризите", смята казахстанският лидер.


Кой още може да влезе в ЕАИС?

В новия съюз може да влезе Армения. Президентът на републиката Серж Саргсян е предложил да подпише договор за присъединяване на Армения съм създаващия се Евразийски икономически съюз до 15 юни т.г. В отговор лидерите на Русия, Казахстан и Белорусия са предложили да разгледат въпроса до 1 юли, подчертавайки, че Армения е длъжна да изпълни изискванията към участниците в съюза.

Владимир Путин смята, че договорът за присъединяване на Армения към ЕАИС трябва да бъде утвърден и подписан в най-скоро време.

Шанс за влизане в състава на ЕАИС има и за Киргизия, заяви президентът на Руската федерация.

"Предстои колосална работа по подготовката на съответстващите документи, ние сме готови да помогнем. Но има всички шансове да се присъедини към нашия съюз в най-скоро време", каза руският лидер.

На свой ред белоруският президент Александър Лукашенко напомни, че Украйна също в началото е участвала в работата по създаването на ЕАИС. Това е било в период, когато начело на страната е бил Леонид Кучма.

"За съжаление, тежестта беше много голяма за Украйна. Но аз съм сигурен, че рано или късно ръководството на Украйна ще проумее къде лежи нейното щастие.", заяви белоруският лидер.

Как е разработен договорът?

Договорът за ЕАИС трябва да влезе в сила в района на Митническия съюз от 1 януари 2015 г. Работата по документацията започнала още през ноември 2011 г. на първата среща на върха. Тогава президентите на РФ, Белорусия и Казахстан приели декларация за евразийска икономическа взаимопомощ, която станала един вид "пътна карта" за развитие на интеграционното взаимодействие.

В подготовката на договора от руска страна участвали над 30 федерални институции в изпълнителната власт.

В основата на документа е заложена договорно-правна рамка на Митническия съюз и Единното икономическо пространство, чиито действащи норми са оптимизирани, усъвършенствани и приведени в съответствие с правилата на Световните търговски асоциации.

Трите държави са се ангажирали да гарантират свободното преминаване на товари, услуги, капитали и работна сила, прилагайки координирани политики в ключовите отрасли на икономиката – енергетика, промишленост, селско стопанство, транспорт.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар