Вход | Регистрация

Нулева инфлация за август

Повечето стоки са запазили едни и същи цени

Нулева инфлация за август
iNews/ Радила Радилова

Инфлацията за август спрямо същия месец на предходната година у нас е 0%, отчитат от Националния статистически институт (НСИ). Цените са замръзнали и спрямо предходния месец юли. За първите 8 месеца от статистиката отчитат дефлация в размер на 0,3%.

По-сериозно понижение на цените се наблюдава през първите два месеца. След това започва плавно повишаване, като тенденцията се обръща през юли, когато отново има дефлация. Така се стига до август, когато средното ниво на потребителските цени остава без промяна спрямо предходния месец.

През миналия месец спрямо юли при повечето стоки се наблюдава задържане или намаление на цените, отчитат от НСИ. Леко поскъпване пък има само при две категории - хранителни продукти и безалкохолни напитки – с 0,6%, както и при тютюневите изделия и алкохолните напитки – с 0,2 на сто.

При поевтиняващите стоки и продукти също се наблюдават минимални отклонения от цените през юли и при всички те са под 1%. Изключение правят единствено дрехите и обувките, където цените са паднали с 2,4%.

При разходите за жилището (наеми, ремонти, разходи за ток, вода, газ и т.н.) от НСИ отчитат намаление от 0,1%. Толкова е и при категориите развлечение и култура и разнообразни стоки и услуги. При цените в транспорта спадът е 0,4 на сто. В останалите категории – жилищно обзавеждане и домакински уреди, здравеопазване, съобщения, ресторанти и хотели, цените през август са останали без промяна спрямо юли.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар