Вход | Регистрация

Проверки за стресиращи фактори на работното място

Контролът е кампаниен и се провежда навсякъде в Европа

Проверки за стресиращи фактори на работното място
Снимка: sxc.hu

Проверки в национален мащаб за психосоциалните фактори в работната среда започват от днес инспектори от ИА "Главна инспекция по труда".

Кампанията се организира от Комитета на старшите инспектори по труда (SLIC) и се провежда едновременно във всички страни от Европейския съюз, като първоначално ще се концентрира в секторите здравеопазване, социални дейности, услуги (хотели и ресторанти) и транспорт.

Наличието на организационни проблеми могат да доведат до нарушаване на производствения процес, проблеми в комуникацията и сътрудничеството между  ръководители и изпълняващи нарежданията или допускането на повече грешки и инциденти от страна на персонала. Всичко това накуп води след себе си психосоциален риск в работната среда.

Фокусът на проверявщите ще бъдат интензивното натоварване на работното място, монотонната работа и рискът от насилие в службата, които могат да доведат до психични проблеми, стрес, нарушаване на съня или дори заболяване.

Според българското и европейското законодателство работодателят носи цялата отговорност за всеки елемент на работната среда, свързан с осигуряването на  здравето и безопасността, включително и за психосоциалните фактори.

Над 5900 предприятия в България развиват дейност в сферата на товарния автомобилен транспорт и над 7900 – в сферата на хуманното здравеопазване и социалните дейности.

Повече информация за кампанията може да бъде намерена на интернет страницата:
http://www.av.se/languages/bulgarian/index.aspx

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 

 



ИА "ГИТ"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар