Вход | Регистрация

Русенски фирми дават пример в усвояване на еврофондове

Русенски фирми дават пример в усвояване на еврофондове

В област Русе до момента има 55 приключени проекта по ОП "Конкурентоспобност" на обща стойност над 60 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ от ЕФРР е 32 млн. лева. А от нея реално изплатени са малко над 31 млн. лева. Текущите проекти са 29 на стойност 44 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е 25 млн. лева, а изплатената сума на бенефициентите към момента е 10 млн. лева.

Експерти на ОИЦ-Русе представиха 3 успешни проекта на русенски фирми по процедура "Енергийна ефективност и зелена икономика" на ОП "Конкурентоспособност". Първият е на фирма "Екон-91" и е за въвеждане на енергоспестяващи мерки и закупуване на автоматизирана линия за производство на кокосови вложки и матраци от латексирани кокосови влакна в завода в град Бяла. Общата стойност на проекта е 1 129 362 лева.

Вторият проект е на "МТМ" ООД, инвестицията е в центрови струг с централен процесор и соларна система за нагряване на битова гореща вода. Тя е в размер на 626 300 лева.

Третата добра практика е проектът на "Дианел" ЕООД за закупуване на машина за лазерно рязане, чиито лъч позволява много прецизна обработка, друго оборудване, вкл. за системата за отопление. Общата стойност на проекта е 819 781 лева.

И в трите случая компаниите отбелязват, че инвестицията снижава разходите им, позволява им да произвеждат нови и по-качествени продукти, което ги прави по-конкурентоспобни и им дава шанс за нови пазари. Те са категорични, че през новия програмен период отново биха кандидатствали за европейско финансиране.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Арена Медия
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар