Вход | Регистрация
5 предложения от Каталози

Призът „Достоен българин“ заслужи плевенски полицай

Призът „Достоен българин“ заслужи плевенски полицай
Снимка: МВР Плевен

Николай Димитров Гергов - младши полицейски инспектор от Второ Районно Управление „Полиция" - Плевен получи приз „Достоен българин".

Това стана на специална церемония, която се проведе на 26 април 2013 година в Национален археологически институт с музей - София.

При обход на района си на 20 март 2012-та г., полицаят Николай Гергов от Плевен откри и предаде в Регионалния исторически музей в Плевен 2323 средновековни монети и части от античен глинен съд.

Ценната находка е предадена на "Регионален исторически музей" - Плевен, от където беше определена като византийски корубести монети или билонови скифати. Най-ранната монета е от времето на Мануил Първи-Комнин - 1143-1180 г.

Монетите тежат 6,620 кг, като това е вероятно семейно съкровище, трупано с години и укрито през 1231-1242 г., когато по тези земи имало татарско нашествие.

По предложение на началника на Районното управление на МВР в Плевен, три дни след откриването на находката, полицай Николай Гергов, който има 19-годишен трудов стаж в системата на МВР получи награда 1000 лева от културното ведомство и 600 лева от Министерството на вътрешните работи.

Национална инициатива „Достойните българи" се осъществява от вестник „24 часа" и Българска национална телевизия.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар