Вход | Регистрация
5 предложения от Каталози

Семейство от Варна съгради чешма в Еленския балкан

Семейство от Варна съгради чешма в Еленския балкан Община Елена

Нова белокаменна чешма отбива пътниците, поели към живописното балканско село Дрента. Посядат край нея да отпочинат и да се освежат, и да споменат с добро този, който я е съградил. На Димитровден дарителите събраха приятели и майсторите, издигнали чешмата, за да я осветят и сложат курбан за здраве.

От скромен надпис на плочата се четат техните имена – Петя и Антон Младенови от Варна и на децата им Анна-Мария и Борис, с неоценимата помощ на Стефан Гавраилов от Елена. Идеята да съградят чешма в Еленския балкан отдавна не дава мира на семейството, което предпочита да отмаря по тези девствени места. Оказва се, че реализирането на подобна благородна инициатива не е никак лека работа, но се намират хора да ги подкрепят и помогнат.

Всяка чешма си има своя история и лице. Близо до пътя за с. Добревци, под Дрента, от незапомнени времена блика малък извор, който местните хора знаят като „Петте братя”. Той обаче се оказва неподходящ за „хващане” в новата чешма. Радко Тенев, израсъл по тези места, обръща близката гора шумка по шумка и открива друг извор, захранващ непресъхващо през годината деренце. Майстор Мирко Лазаров издига чешмата за кратко време – по волята на дарителите за здраве и спомен.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар