БГ деликатесите били менте!?
Правили се от аржентинско месо
Снимка: Община Горна Оряховица
Е, каква стана тя - имаме си гордост, пък месото аржентинско.
Става дума за панагюрската луканка, филето "Елена” и горнооряховският суджук. Ще кажете - е, какво от това. Нали рецептата за направата е оригинална!
Да де, ама нали наскоро бяха обявени от Европейската комисия като продукти със защитен географски произход. А всъщност се оказва, че не са български, информира "Новинар".
Просто казано - слагаме на масата си деликатеси, приготвени от месо, внесено от ЕС и Аржентина. "Определено има недостиг на български суровини за производството на месни продукти и това е един голям проблем”, коментира инж. Живка Георгиева от сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти”.
Причината е, че има голям недостиг на българско месо и особено говеждо, тъй като у нас вече почти не се отглежда едър рогат добитък.
"Суровината се внася основно от ЕС, тъй като вносът от трети страни е много по-труден”, обясни инж. Павлина Лилова от Асоциацията на месопреработвателите. Много по-вероятно е обаче да замезваме с луканка аржентинско производство.
Според запознати българското месо не е предпочитано, тъй като е прясно и цената му е прекалено висока. Затова родните производители внасят консервирана мръвка от Аржентина. Потребителят пък си мисли, че яде нещо традиционно, българско.
"От 85 до 90 на сто от месото, с което се правят българските деликатеси, не е българско”, отбелязаха и специалистите. Въпреки това, дори с вносно месо, родните деликатеси, произведени у нас, скоро могат да пробият на европейския пазар.