Филе "Елена" вече защитено
ЕК я призна за защитено географско указание заедно с луканка "Панагюрска"
Снимка: Thinkstock/Guliver
Няма как да не ни радва тази новина.
Филе "Елена", заедно с луканка "Панагюрска" вече са част от списъка за защитени хранителни продукти в ЕС. Европейската комисия одобри добавянето на двата нови качествени селскостопански продукта от България в регистъра за защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер.
Филе "Елена" и луканка "Панагюрска" ще допълнят списък от над 1200 продукта, които вече са защитени.
Досега защита от ЕС като географски произход получи горнооряховският суджук и той вече може да се прави само от 3 фирми в Горна Оряховица.
Филе "Елена” е сурово-сушен деликатес от нераздробено месо. Направен е от свинско филе и произхожда от Елена.
По време на Османската империя заради това, че се прави от свинско, било почти невъзможно да се предлага. Все пак има сведения, че Стоян Арнаудов от Габрово през 1855 г. е произвеждал подобен продукт, който продавал за 2090 гроша, което било значителна сума за времето си.
"Панагюрската луканка" пък се прави от десетилетия у нас от прясно говеждо и свинско месо. Подправките са натурален бял или черен пипер и кимион.
Луканката води началото си от XIX век. Името идва от първоначалните рецепти, в които имало лук. Въпреки че по-късно той отпада като съставка на месните деликатеси, думата луканка продължила да се използва като наименование за този вид продукти. Стандартизирането на "Панагюрска луканка" станало през 1958 г. с БДС 2589-58.
Подадени са заявления за защита за врат "Тракия", роле "Трапезица" и на говеждата пастърма.
в. 24 часа