Вход | Регистрация

40-годишният юбилей на Дома на хумора и сатирата

Забавно, свежо и в непринудена обстановка премина двойният празник във Веселата къща

40-годишният юбилей на Дома на хумора и сатирата
Снимка: Север.бг

По пищен начин отбеляза 40-ия си рожден ден Домът на хумора и сатирата в Габрово. Хиляди приятели на шегата и смеха обикаляха залите на Веселата къща от 9 сутринта чак до полунощ, разглеждаха изложбите, участваха в забавните инициативи или просто се забавляваха заедно с екипа.

Стопаните на ДХС изпълниха заканата си и  посрещнаха гостите с богата програма, за да отбележат заедно юбилея и да се позабавляват истински. Директорът на Веселата къща Татяна Цанкова и нейните колеги бяха подготвили незабравима и емоционална среща с хумористичното изкуство.

1 април 2012 година, когато Домът на хумора и сатирата навърши 40 години, предварително бе обявен за Ден на отворените врати и нощ в музея, напук на всички нападки към габровци за прекалената им пресметливост. Богатата програма включваше изложби, прожекции на игрални и анимационни филми, празнична забава, а истинските приятели на Веселата къща, които останаха до след залез слънце, бяха възнаградени с рок концерт и караоке.


Както Север. бг вече анонсира, тази година акцентът за празника бе поставен върху изложбите. Веселата къща бе подготвила цели 14 експозиции, подбрани така, че едновременно да забавляват (най-вече), провокират и образоват посетителя. Предлагаме ви богата фотогалерия от залите на Дома на хумора и сатирата, но все пак нека да кажем и няколко думи за отделните изложби.

В зала 1 посетителите имаха възможност да се запознаят с класическата експозиция "Корените на габровския хумор", която традиционно се помещава там и играе ролята на своеобразен медиатор между суровата реалност извън Веселата къща и царството на смешното, забавното, шеговитото. "40 майстори на комичното" пък бе концептуалното заглавие на изложбата, включваща живопис, графика и скулптура от Златните колекции на Дома на хумора и сатирата, която бе представена в зала 3. Отново там бе подредена сбирката "За да те има и след теб дори", с която екипът на ДХС почете щедрите си дарители, благодарение на които колекцията му от произведения на изкуството е сред най-внушителните в страната.

Зала 4 пък бе запазена територия за децата. Най-малките любители на хумора имаха възможност да се забавляват с развлекателната изложба "Планета Габрово", в която силно застъпени бяха картини на техни връстници от Башкирия (на територията на Руската федерация; на границата между Европа и Азия). В зала 5 беше подредена експозицията "И студентът е оцелял, защото се е смял", представяща цели 76 плаката, графики, живописни произведения и скулптури на преподаватели и възпитаници на Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

"Европейски импресии" (отново в зала 5), включваща сатирични рисунки от Музея на карикатурата в полската столица Варшава, бе колкото забавна, толкова и навеждаща посетителите на размисли за близостта във възприемането на ЕС от всички новоприети в общността народи. Екипът на Веселата къща не бе забравил и социалните си ангажименти и в зала 6 бяха подредени детски рисунки, разглеждащи щекотливата както в обществен, така и в личен план тема "Тютюнопушене или здраве - изборът е ваш".

За пореден път бе представена и изложбата "Духът на камъка", включваща автентична каменна пластика от Зимбабве. Сбирката е част от Златните колекции на ДХС и бе подредена в зала 7 А. По завладяващ начин тя разказва фрагменти от митологията на племето шона и съществува благодарение на ентусиазма на един бял заселник в Зимбабве - фермерът Том Блумфийлд.

Зала 7 имаше нелеката задача да приюти цели три изложби, но се справи с предизвикателството и не изглеждаше претрупана или прекалено шарена. В нея бяха подредени експозициите "Всички пътища водят към Габрово" (карикатура), "Лица от политиката" (карикатура на Ивайло Нинов) и "Маската - лицето на празника" (африкански маски и скулптура от Златните колекции на ДХС). След тях поумореният от емоции гост на Веселата къща някак неусетно попадаше в зала 8, където го очакваха последните две изложби -  "Да живее карнавалът" и "Грехът" (сатирична възрожденска живопис).

 

По стара традиция екипът на Дома на хумора и сатирата бе отделил подобаващо внимание и на киното. От 10 до 12 часа в Залата на жирафите бе прожектиран "Бай Ганьо тръгва из Европа" (1991 година; режисьор Иван Ничев, в главната роля Георги Калоянчев). По същото време, но във фоайето на третия етаж, бяха пускани анимационни филми. Ако си мислите, че зрителските места са били окупирани от деца, грешите. Сред публиката имаше внушителен брой хора на средна възраст, мъчещи се чрез спомените си да се върнат в детството, а не бяха рядкост и бабите и дядовците.

Напук на злонамерените слухове за прекомерната габровска пестеливост от 14 до 16 часа в директорския кабинет бяха не само приемани, но и раздавани поздравления и подаръци. От 17:30 до 18:30 часа пък всички бяха поканени на празнична забава, на която присъстваха музиканти, младежка театрална студия "Гаргара", легендите на вестник "Стършел" Михаил Вешим и Ивайло Нинов, студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и много други приятели на ДХС.

Юбилеят обаче си е юбилей и тържествата съвсем не приключиха дотук. В 19 часа залите на Веселата къща бяха изпълнени с покачващи адреналина звуци, защото започна рок концертът на The Blue Jam Ways. Час по-късно пък в Залата на жирафите стартира караокето с DJ Дани Врани.

В програмата на Дома на хумора и сатирата интервалът между 22 и 24 часа бе определен по следния загадъчен начин "Време за споделяне и много други неща..." Макар и да ни беше много любопитно да разберем какво точно се крие зад това съдържащо много въпросителни мото, решихме, че би било проява на лош вкус в качеството си на медия да си врем носа в нещо толкова неформално.

В момента, разбира се съжаляваме, че постъпихме така... Ако сте останали до края на празника на Веселата къща, защо не ни разкажете какво се случи? В замяна ние прилагаме към текста снимка на котка (при това добре охранена) с абсолютно цяла опашка и ви даваме тема на размисъл: "Лъжат ли ни габровци, че режат пухкавия придатък на домашните си любимци или просто се шегуват с нас...".

___________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар