Вход | Регистрация
Добрич 20°C

Вместо съкращения в община Тервел - по 4 неплатени дни в месеца

Вместо съкращения в община Тервел - по 4 неплатени дни в месеца

Ползването на неплатен отпуск от всички служители на община Тервел е антикризисна мярка, която гарантира запазването на работните места. Около това становище са се обединили кметският екип на Тервел, служителите на общинската администрация и кметовете на населени места. По информация на зам.-кмета Дияна Илиева това е станало на работна среща, на която са били разгледани две възможности - съкращения на заети бройки или ползване на неплатен отпуск по 4 дни месечно, с цел извършване на икономии. 

Предпочетена е била втората възможност. Илиева коментира, че община Тервел не е курортна и за нея собствените приходи и възможностите за сезонна и алтернативна заетост не са неизчерпаеми. Мярката с неплатените отпуски се налага заради редуцирането на общинските бюджети.

Служителите в детските градини и ясли също ще трябва да си пуснат по 4 дни неплатен отпуск за месеците юли, август и септември. След това ще се направи анализ дали мярката ще бъде необходима и по време на учебната година. Вариантът с неплатените дни е предпочетен пред закриване на детски заведения, предаде Dariknews.bg.

Разчетите показват, че 80% от 16-те градини и ясли работят със средна посещаемост от 10-12 деца в група. Единният стандарт за издръжка е крайно недостатъчен и общината ежегодно дофинансира със собствени приходи работата на забавачките. В същото време сградите са огромни и поддръжката им в добро състояние е изключително трудна. Редукцията на общинския бюджет неминуемо води до нужда от редуциране на бюджета на детските заведения, смятат в общината.

Кметският екип на община Тервел и ръководителите на бюджетни звена счетоха, че  всяко работно място на територията на общината трябва да бъде съхранено, защото възможностите за постоянна заетост са мярката, която задържа хората по родните им места. Всички останали варианти са неприемливи и водят до ощетяване на множество сфери от дейността на общината, което в крайна сметка отново ще доведе до обезлюдяването й.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар