Вход | Регистрация

Преброиха белоглавите лешояди

Нараства броят на птиците от вида в България

Преброиха белоглавите лешояди
Снимка: sxc.hu

Белоглавите лешояди на Балканския полуостров бяха преброени за девети път. Преброяването на 23 ноември 2013 г. беше организирано от Българско дружество за защита на птиците – БДЗП и Vulture Conservation Foundation – VCF в партьорство с 9 други природозащитни организации и институти от България, Гърция и Сърбия. Включени бяха 30 екипа.

Преброяването е един от основните инструменти за наблюдение на вида според балканския план за действие за лешоядите и определи числеността на полулацията на Балканите, възрастовата им структура и заплахите за редките птици. Миналата година бяха регистрирани 599 белоглави лешояда. Въпреки че тази година преброяването не се е състояло в Македония, са преброени 602 птици. Най-много са лешоядите в Сърбия – 358, в България – 182, в Гърция – 62.

Според данните от наблюдението на белоглавия лешояд на полуострова, видът намалява в Гърция и Македония, увеличава се постепенно в България, Сърбия и Хърватско. Само в Източни Родопи бяха регистрирани 67 двойки. Там БДЗП провежда всяка година наблюдение на вида, с любезната подкрепа на проект "Новото тракийско злато" и фондация АРК. ФПС "Зелени Балкани", "Фонд за дивата флора и фауна" и "Дружество за защита на хищните птици" досега освободиха над 120 птици и продължават да работят по възвръщането на лешоядите в Стара планина и Кресненското дефиле.

Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар