Вход | Регистрация

Споразумение за еко сътрудничество бе подписано във В. Търново

В старата столица се проведе обучителен семинар по проекта за трансгранично сътрудничество между България и Румъния

Споразумение за еко сътрудничество бе подписано във В. Търново

Споразумение за сътрудничество за опазване на околната среда, насърчаване адаптирането към климатичните промени, превенция и управление на рисковете в трансграничния регион на река Дунав за периода 2014 – 2020 г. бе подписано във Велико Търново. 

1295901

Събитието се състоя по време на обучителен семинар в старата столица и бе част от реализирането на стратегически проект "Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав" по Програмата за сътрудничество между България и Румъния 2007-2013 г.

Страните, между които се сключи контракта, са:  Регионална инспекция по околна среда и води – Велико Търново, България, Национална служба за екологична охрана, Румъния, Национален институт за електротехника, Крайова, Румъния и Партньори за устойчиво развитие – Велико Търново, България.

Подписи под документа за българската страна сложиха Елин Андреев, директор на РИОСВ – Велико Търново и Камелия Джанабетска - председател на Партньори за устойчиво развитие, Велико Търново.

1295896

За румънската страна се подписаха  Szep Robert – заместник-главен комисар на NEG-GC, Румъния и Андриан Винтила – координатор за ISMET – Крайова.

1295900

поразумението е едно от постиженията на проекта и стана възможно, благодарение на професионализма, трудолюбието и всеотдайността в работата на членовете на проектния екип и институциите, които ни подкрепиха", каза ръководителят на проекта Камелия Джанабетска.

"Имаме пълното уверение на Министъра на околната среда на Румъния за неговата подкрепа, предвид продължаване изпълнението на подобен род проекти, заздравяване сътрудничеството между институциите в България и Румъния в областта на околната среда и подпомагане процеса на набавяне на необходимите средства за съфинансиране на програмите, с оглед разширяване обсега на действия на институциите.", посочи и представителят на NEG-GC, Румъния, г-н Роберт.

Андриан Винтила заяви искрена надежда НПО и правителствени организации, запознавайки се с резултатите от проекта, да се включат в бъдещи подобни инициативи. Директорът на РИОСВ – Велико Търново Елин Андреев също отчете немалката заслуга на всички участници в проекта, "без чийто професионализъм и неимоверни усилия" споразумението нямаше да го има. 

1295906

Основната цел на Програмата е обединение на хората, общностите и икономките в граничната област на България и Румъния за участие в съвместно разработване и управление на екологичното географско пространство, като се използват човешките, природни и екологични предимства. Проектните цели са да се подобри подготовката за извънредни ситуации и интервенция чрез съмвестна интегрирана система за ефективен мониторинг и смекчаване на последствията от бедствии и аварии в стответствие със стандартите и процедурите на Европейския съюз.

В отчета за свършената работа Камелия Джанабетска благодари на партньорите от двете държави, които са си сътрудничили активно и ползотворно за подготовката и изпълнението на проекта от 2009 г.  Акцентира и на факта, че съвместната работа е продължила повече от 5 г., и че експертна и финансова подкрепа за осъществяването на проектните дейности са оказали МОСВ, ИАОСВ, Басейнова дирекция за управление на водите в Дунавския регион – Плевен, Регионалната лаборатория във Велико Търново и Регионалните инспекции по околна среда и води, работещи в трансграничния региона на река Дунав – Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Варна. 

1295908

лагодарение на общите усилия, резултатите от нашия стратегически проект са факт. Надяваме се заедно, използвайки възможностите на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014 – 2020 г. и на Европейския фонд за регионално развитие, който осигури голяма част от средствата за нашата инициатива, в условия на конструктивен диалог и сътрудничество, да надградим постигнатото и да дадем нашия принос за подобряване на околната среда и водите, за адаптиране към климатичните промени и за защита на гражданите от нашия регион от свързани с околната среда въздействия и рискове за здравето и благоденствието им", посочи още Камелия Джанабетска. 

Тя поясни кои са основните пет модула, партньорството по които гарантира успешната реализация на работата по проекта, а именно: превенция, интервенция, контрол, мониторинг и оценка на риска.

Конкретно по свършената работа  най-много усилия бяха отчетени в работата по първото направление . Джанабетска поясни, че превенцията е свързана с обмена на опит и знания в методологиите за оценка на риска на предприятията, работещи по две директиви на ЕС, касаещи емисиите от промишлеността и контрол на риска от големи аварии.

Проведени са съвместни инспекции в румънски и български предприятия, и е разработен наръчник с добри практики за превенция и контрол на риска в трансграничния регион на р. Дунав; създадена е съвместна процедура за бързо уведомяване в случай на инцидентно замърсяване с трансгранично въздействие и е проведена информационна кампания за формиране на екологично поведение за борба с изменението на климата.

Голяма инвестиция е вложена по направление "Интервенция" за закупуване на специализирана техника и оборудване, с които да се подобри готовността на РИОСВ във В. Търново за бърза реакция при аварийни или инцидентни замърсявания на околната среда. 

1295911

Основната инвестиция е за оборудване за измерване на качеството на атмосферния въздух. Закупено е и защитно специализирано облекло, високо проходим автомобил и IT техника, с която е изградена локална мрежа за бърза връзка и комуникация между еко институциите в България и Румъния, обвързани по проекта.

По третия модул – "Контрол", освен по двете ЕС-директиви, са проведени и няколко съвместни инспекции за контрол на трансграничния превоз на отпадъци. Главен организатор е румънския екологичен партньор по проекта, с участието на експертна група от България. Предстои още една такава инспекция в два гранични пункта, която ще финализира контролните дейности по проекта.  Проведени са работни срещи и обучителни семинари, с професионални дискусии между институциите с оглед подобряване методологиите и подходите, прилагани в пряката работа на инспекторите.

Дейностите по проекта включват предимно "меки мерки", неизискващи големи инвестиции, както в строителството", каза Камелия Джанабетска и уточни, че те са насочени към повишаване капацитета на инспекцията за работа и за квалификацията на служителите в областта, в която действат. Мерките са свързани с дейности по още два модула.

По направление "Мониторинг" са направени две проучвания. Едното е посветено на качеството на атмосферния въздух, а второто - на състоянието на водите в трансграничния регион като жизненоважен и ограничен ресурс. На базата на това проучване и неговата оценка по модул 5, се планират мерки за намаляване на замърсяването на водите в района за следващия планов период. 

1295905

"Освен стратегически ресурс за природата и икономиката, водите са и значим ресурс за живота и здравето на хората. Ще имаме план за действие в унисон с Плана за водите на Европа, разработен и приет от Европейската комисия ", отбеляза още Джанабетска.

По проекта бе отчитен и добър финансов мениджмънт, данните според който показват, че от одобрените инвестиции от  400 хил. евро, до сега са разплатени около 370 хил. евро. Очакванията са по дейностите да бъдат изплатени около 390 хил. евро, като редукцията на бюджета с около 10 хил. евро се дължи на икономии от проведените обществени поръчки.

"Ние живеем в най-големия речен басейн в Европа – басейна на река Дунав, който е и многонационален. Трансграничният регион на Румъния и България се обитава от над 5,1 млн. жители. Като представители на организации, отговорни за защитата на околната среда и здравето на гражданите, се стараем да набележим и предприемем конкретни мерки за действие в областта на водите, подобряване качеството на атмосферния въздух. Път за осъществяване на тези наши намерения, е подписаното споразумение.", заключи ръководителят на проекта Камелия Джанабетска. 

Още снимки от еко събитието може да видите в нашата ГАЛЕРИЯ.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар