Вход | Регистрация

„Не“ на президентско вето върху лекарствата

Депутатите виждат защита само на търговските интереси, не и на нуждите на пациентите

„Не“ на президентско вето върху лекарствата
iNews.bg / Радила Радилова

Президентското вето върху текстове от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина е отхвърлено от депутатите, съобщи TV7.

Държавният глава видя опасност от корупционни практики и върна Закона пак към парламента, народните представители пък настояват категорично, че са необходими промени. От партия "Атака" заподозряха, че Росен Плевнелиев защитава лобистите и търговците, вместо болните.

Върнатите от президента текстове регламентират паралелния износ на медикаменти.

Промените в Закона са внесени от Нигяр Джафер и Емил Райнов, а целта е да се промени целят да има механизъм за мониторинг на паралелния износ. При това без това да нарушава принципа за свободно движение на стоки и услуги в Европейския съюз (ЕС).

Нигяр Джафер е категорична, че причината за липсата на медикаменти е паралелният износ. Тя цитира данни на Здравната  каса, според които миналата година е имало дефицити именно заради такъв експорт. Става дума за лекарства, които са внесени в България, след което отново се изнасят.

Според информация на притежатели на разрешителни, медикаменти се изчерпват за 10 дни, вместо за три месеца, както би трябвало, са другите аргументи, с които Джафер се противопоставя на президентското решение.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар