Афлатоксин и у дивеча в Ловешко?-обновена
Снимка: sxc.hu
Има голяма опасност и месото от дивите животни в Ловешка област да съдържа афлатоксин, предупреди областният директор по безопасност на храните д-р Ивайло Йотов, цитиран от btv. По думите му тези животни също са пасли фураж от районите, където бе открит токсинът и оттам идва опасността за месото им.
Афлатоксинът беше открит в млякото от домашните животни, пасли в района на село Радювене. Заради открития в сиренето на местна мандра токсин близо тон от продукцията бе унищожена.
От заразения фураж, който остава на земята след комбайните са яли и дивите прасета, които от 20 дни вече са под обстрела на ловните дружинки. Досега те са убили 224 животни. От тях 10 са в района на село Радювене. Тяхната основна храна в този период са именно стърнищата и неприбраната царевица. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи в следствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и A. parasiticus в топли и влажни условия.
Според председателя на Ловно-рибарското дружество в Ловеч Павлин Панов, убитите прасета се изследват в Агенцията по безопасност на храните за трихинелоза и класическа чума, но не и за афлатоксини. Той заяви, че вече се обмислят и изследвания за наличие на този канцерогенен елемент.
Във връзка със случая на наличие на афлатоксин в мляко и млечни продукти констатиран в района на село Радювене, област Ловеч, специалистите от Българска агенция по безопасност на храните препоръчват на ловците и ловните дружини в района да не консумират черен дроб и бъбреци от отстреляни животни.
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg
Източник: bTV