Вход | Регистрация

Отбелязваме Световния ден на епилепсията

Денят е наречен още Лилав ден

Днес, 26 март отбелязваме като Световния ден за информиране на хората за епилепсията и подкрепа на страдащите от това заболяване.

Независимо, че епилепсията е определяна като най-често срещаното неврологично заболяване при децата, специалистите, квалифицирани да работят в тази област у нас към края на 2013-та година са 15 души. С подходящото лечение между 70% и 75% от болните могат да бъдат излекувани, съобщават от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Денят е наречен Лилав ден. Един на всеки 20 души у нас може да получи епилептичен пристъп, а един на всеки 200 заболява от епилепсия, сочат данните.

Епилепсията е все още недостатъчно позната в България, поради което към това най-често хронично неврологично заболяване се подхожда с неразбиране и страх. Така хората с епилепсия са в голяма степен изолирани от обществото, децата не посещават масовите детски градини и училища, младите хора имат ограничен достъп до работния пазар. Тези фактори оказват сериозно влияние върху тяхното качество на живот и развитие като активни личности и равноправни граждани.

"Епилепсията е повече от една медицинска диагноза. Това е състояние, което води след себе си сериозни социални, икономически, физически и психологически последствия за лицето, което получава диагноза и за членовете на семейството му.”, казва Майк Глин, президент на Международното бюро по Епилепсия.

Асоциация на родители на деца с епилепсия е регистрирана на 3 юли 1998 г. в София като самостоятелно юридическо лице.

Организацията се управлява от Управителен съвет и Общо събрание на членовете. АРДЕ е организация на Национално ниво и е член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждане към Министерски съвет, консултативен орган за формиране и контрол на политиката в сферата на хората с увреждане. Асоцииран член е на Международното бюро по епилепсия.

Поставените цели на асоциацията я правят единствената организация в България, която работи по проблемите на епилепсията във всички нейни аспекти. Основна цел на АРДЕ е интеграцията на лицата болни от епилепсия в обществото, като специално внимание се обръща на спецификите на интегрирането на децата и младежите.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар