Вход | Регистрация

Плевенската болница в проект по донорство

Целта му е запознаване с практиката на специалистите, ангажирани с осигуряване на органи за трансплантация

Плевенската болница в проект по донорство
УМБАЛ "Георги Странски - Плевен

УМБАЛ " Д-р Георги Странски” в Плевен бе включена в международен проект по донорство.

Специално за работната среща в града пристигнаха директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова и Кристиан Ламот - национален референт по донорство от Агенцията по биомедицина във Франция. Посещението им бе осъществено в рамките на проект "Акорд”, ръководен от Европейската комисия, в който българската страна участва в частта "Съвместни проекти между две или повече държави-членки”.

В срещата участваха координаторът по донорство в УМБАЛ – Плевен, д-р Георги Димитров, проф. Радко Радев – началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, анестезиолози, невролози, неврохирурзи, членове на Комисията за установяване на мозъчна смърт.

Целта на форума бе запознаване с практиката на специалистите, ангажирани с осигуряване на органи за трансплантация, във второто по големина лечебно заведение в страната. В рамките на проекта се събират предложенията за подобряване ефективността на работа на екипите по донорство по места и координацията им с Агенцията по трансплантация. Приведените в синхрон с европейското законодателство процедури и стандарти ще залегнат в ръководство, което ще бъде издадено и разпространено в края на проекта.

Университетската болница е едно от първите лечебни заведения в страната реализирало донорска ситуация, след приемане на Закона признаващ мозъчната смърт за биологична през 1986 г., от екип с ръководител проф. Марин Димитров и д-р Наташа Манева.

<< Sever.bg във Facebook >>



УМБАЛ "Георги Странски" - Плевен
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар