Вход | Регистрация

Директорът на театъра подаде оставка

Христофор Йонов обвинява стачкуващи актьори в саботиране на спектакли и влошаване на финансовото състояние на МДТ"К.Кисимов"

Директорът на театъра подаде оставка
Снимка: Север.бг

Директорът на великотърновския театър МДТ "К.Кисимов" подаде молба за напускане. Христофор Йонов напуска длъжността си заради стачни действия на част от състава на театъра, започнали от 22 октомври, поради които се провалят спектакли и концерти.

Йонов информира за това министъра на културата в придружаващо писмо към молбата си. Според него стачкуващите актьори пречат на мнозинството от колегите си да извършват служебните си задължения и с действията си спомагат за допълнително влошаване на финансовото състояние на МДТ.

По думите му стачните действия в МДТ са водени основно от лични мотиви, водени от синдикатите на театъра. "Министерство на културата трябва да заема твърда позиция на страната на директорите на подчинените си културни институции, за да могат те да упражняват пълноценно правомощията си. Да не се влияе от местните настроения и интриги, като ги поощрявява и търси поводи за наказания и отстраняване на директорите си", посочва Йонов в писмото си.

Саботирани са премиерни спектакли на "Червило", два пъти се проваля концерт на Маргарита Хранова, актрисата Цанка Цанева е отказала да играе в "Църква за вълци". Поради заплаха от стачни действия са провалени са и планирани турнета в градовете Тетевен, Павликени, Троян, Стамболийски, Плевен, Левски и Свищов.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар