Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Пъстра Цветница в Ловеч

Хиляди гости и жители на града празнуваха с народни танци, музика и скара

Пъстра Цветница в Ловеч
Снимка: Север.бг

Пъстроцветен и сплотяващ празник отбелязаха днес хиляди жители и гости на град Ловеч. По традиция Цветница се отбелязва тук с богата програма, която и тази година започна с моминския обичай на лазарките кумичане. Красиво изписани и гиздави лазарки хвърлиха цветните си венци в река Осъм от Транспортния мост, а десетки деца от местните училища ги съпровождаха.

С вити хора и музика многолюдната публика се отправи към откритата сцена на пл. "Тодор Кирков" в квартал "Вароша", където празничната програма "Цветница в Ловеч" беше открита официално от кмета на общината Минчо Казанджиев. С пожелание за светли помисли и завръщане на ловчанлии в града, за да бъде многолюден както днес, се обърна Ловешкият митрополит Гавриил към присъстващите, след което кумицата на лазарките Снежана поведе общоградското хоро с дарената й от кмета гега и везана кърпа в ръка.

Културната програма на откритата сцена продължи с малките танцьори от Фолклорен състав "Ловеч" към Общински детски комплекс в града. Силен дъжд разреди публиката пред сцената, но пък напълни множеството капани, предлагащи апетитни ловешки кюфтета и кебапчета. Майки и дъщери, бащи и синове стояха един до друг, следейки празничната програма, сплотени от наситената с радост и празнична еуфория атмосфера.

Над 100 занаятчии от страната показаха своите изделия на площада - керамични изделия, дърворезба, бижута и всякакви сувенири. Сред тях бяха и специалните гости на Ловеч по повод Цветница, представители на побратимени градове в Русия, Украйна и Франция. Те показаха свои творби в областта на живописта и дърворезбата.

За втори ден в града се провежда и VI-ти регионален събор на народното творчество, като днес се изявиха групите от селата Славяни, Горан, Баховица, Драгановци, Йоглав, Александрово, Калейца и Дойренци. Форумът за самодейни фолклорни прояви тази година успя да събере 500 души от района, които с много настроение пяха и играха за празника. Достоен завършек на програмата за Цветница ще бъде аудио-визуалният пектакъл "Историята своя тачим” на Ловешката крепост.

__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар