Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Община Ловеч ще управлява Къкринското ханче?

Окончателно ще стане ясно след броени дни

Община Ловеч ще управлява Къкринското ханче?

Съгласие Ообщинскбщина Ловеч да приеме за управление Къкринското ханче са дали съветниците от постоянните комисии по общинска собственост и по правно-нормативни въпроси. Имотът е публично-държавна собственост и според кмета Минчо Казанджиев, чието е предложението за стопанисване на обекта от институцията, общината може да извърши наложителния спешен ремонт на сградата и на инфраструктурата около нея само ако върху имота са й предоставени права на управление.

Къкринското ханче е актувано като застроена къща-музей и незастроено дворно място още през 1954 г. Към днешна дата в имота е разположена част от сбирката и фондовете на Регионалния исторически музей – Ловеч – музей "Васил Левски”.

Обектът се посещава от значителен брой туристи от страната и чужбина, включен е в 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Целта на община Ловеч е да организира адекватно управление на значимата историческа забележителност и да осигури развиването й като туристически обект, като гарантира нейното опазване и в същото време я превърне в средство за устойчиво икономическо развитие на прилежащите територии, посочва в предложението си до общинския съвет кметът. Местното население приема ханчето като свой исторически капитал, който трябва да се ползва устойчиво и да се пази и съхранява за бъдещите поколения, се казва още в предложението.

Община Ловеч разполага с необходимия административен капацитет, технически и организационни ресурси за развитието на националния исторически обект, както и за неговото устойчиво упраление.

След като общинският съвет одобри предложението, градоначалникът ще отправи чрез областният управител мотивирано искане до Министерството на регионалното развитие и Министерството на културата за предоставяне на имота, публична държавна собственост, за управление на община Ловеч.

Крайното решение за съдбата на имота ще се реши на сесията на ОбС на 24 октомври /четвъртък/.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Ловеч днес
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар