Вход | Регистрация

Август стана май

Август стана май
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако не са унищожителни, дъждовете носят доста явни предимства на селскостопанските производители. Най- доволни тази година, оказва се, са пчеларите, става ясно на Четвъртък пазара в Пловдив.

От седем години те не помнят по това време на лятото природата да е била дотолкова свежа - миналата година имаше суша, всичко изгоря, а сега пчелите мислят, че е май или дори април. Всичко е свежо, цъфти, те има къде да събират цветен прашец, а пчеларите вадят рекордни добиви от мед.

Добре се развиват под честите дъждове малините и другите горски плодове.

Свежи са и листните зеленчуци, а през август, вместо пролетните спанак и лапад, можем да ядем манголд - листно цвекло в два варианта, зелен и червен, а наличието в него на полезни вещества е в пъти повече от спанака, например. Поне това уверява жена, която го произвежда и продава. Тя предлага и седем вида босилек- с аромат на канела, ванилия, най- различни екзотични вкусове. Според нея, проблемът, донесен от непрекъснатите валежи, не е толкова влагата, колкото небивалата популация от охлюви. Рискът на производителя, отглеждащ екологично чисти зеленчуци, идва точно оттам. Не само хората ги предпочитат, охлювите също.

Впрочем преобладаващото мнение на хората, които си вадят хляба от земеделие и предлагат продуктите си на Четвъртък пазара, сочи не дъждовете за проблем в тазгодишната реколта. Проблем номер 1 продължава да бъде неконтролираният внос на евтини плодове и зеленчуци от чужбина. Това ги съсипва, а въпреки че бяха взети някакви мерки това да се ограничи, те не са усетили още нищо.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар