Вход | Регистрация

В Елена се подготвят за кулинарни изкушения

В Елена се подготвят за кулинарни изкушения
Снимка: Булфото

Втори празник на кулинарното изкушение еленски бут подготвят във Възрожденска Елена. Събитието ще се състои на 26 октомври в събота на градския пазар в планинската община, съобщиха от администрацията на града.

Касапи ще покажат по време на празника своя майсторлък. За всички останали ще има щандове с червено вино и задължителните печени мръвки.

В продължение на години съборът на града се е провеждал около Димитровден. Еленчани са отваряли широко портите на своите домове и са посрещали скъпи гости от близко и далече, гостили са ги, поили са ги и са се веселили така, както само балканджиите умеят.

И тази година ще бъде пресъздадена еленската традиция "пърлене на прасе над трап” и демонстрирано майсторско приготовление на еленския бут. Свинското месо, отгледано в Еленския Балкан има уникален вкус и приготвянето му става само при специфичните климатични особености.

В програмата на празника са включени атрактивни състезания, конкурси, игри, изложби и др. Жителите и гостите на града ще могат да премерят сили в надпревара за "Най-голям бут”, "Най-вкусен бут”, "Най-майсторско  рязане на еленски бут”, "Най-весела касапска история”, "Най-як балканджия”.

Томбола с интересни награди очаква късметлиите. А освен вино от арония и еленска сливова ракия, някой от спечелилите ще си тръгне с цял еленски бут.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар