Вход | Регистрация

Десет бута дари семейство за първия празник на еленския бут

Десет бута дари семейство за първия празник на еленския бут
Facebook

Десет бута ще дари фамилията на Стоян Велев от Пърчевци за първия празник на еленския бут, който се провежда днес в красивия град Елена.

За фамилия Велеви правенето на еленски бут е стара семейна традиция, а от години наред и малък бизнес. В момента предприемчивото семейство приключва строителството на цех за сушене на еленски бут.

Най-тънко и майсторски нарязан бут, най-добре аранжирано мезе, ястия от уникалния деликатес през цялото време ще дразнят апетита на всички, уважили празника, който е под патронажа на две министерства - на земеделието и храните и на икономиката, енергетиката и туризма.

Касапи, тънкорезци на мезета и готвачи, производители на големи и вкусни бутове ще се надпреварват за наградите за най-добър майстор.

Сред атракциите на празника ще бъде пресъздаването на старата еленска традиция за пърлене на прасе над трап, която не се практикува от 40 години. В ритуала участвали само мъже, но по време на война, когато селата опустявали, за работата викали и жени. Прасето се гътва, пърли и остъргва с мотика, след което се разфасова. Това се прави от главния касапин - този, който е заклал прасето. На него се полага и първата мръвка от прасето. Традицията се предавала от баща на син.

"За отделянето на бутовете се иска майсторлък. От кормянката пък се вади специално месо, по-тлъсто, от което домакинята веднага прави кописка с кисело зеле. С нея ще нагостят всички, когато приключи прибирането на бутовете в постава и седнат на трапезата да полеят добре свършената работа. Ако месото се остави да се сготви на другия ден, вкусът на гозбата не е същият.

В нашата къща дървените каци, в които осолявахме бутовете, стояха на открито. Падне ли мраз и изчезне мухата, може да започне клането на прасетата, което продължава и до края на март. Бръмне ли обаче муха, все ще си нащрек докато разрежеш бута. 

Осоляването продължава от 30 до 65 дни, в зависимост от големината на бутовете. Изваждат се, измиват се със зелева чорба, за да се "запечатат". Окачват се на сухо и проветриво място и съхнат до юли-август. Останалото свършва най-добрият майстор – еленският климат", разказва за традицията Стоян Велев.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар