И роле "Трапезица" е в европейското семейство
Снимка: koopdoverie.com
Добра новина идва от Брюксел.
Още един български продукт е включен в регистъра на храните с традиционно специфичен характер. Това е роле "Трапезица". Одобрен е от Европейската комисия.
Наименованието на този уникален български продукт идва от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния Велико Търново. То обаче е придобило гражданственост, без географския регион да оказва влияние върху производството му. Специфично е само по себе си, защото се използва и е познато на територията на цяла България и има дългогодишна история и репутация.
Роле "Трапезица" представлява пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в естествено черво или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап, припомня БНР.
Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта.