Вход | Регистрация

Наздраве! С БГ бира от лимец!

Създадоха я учени от Института по криобиология

Наздраве! С БГ бира от лимец!
Thinkstock / Guliver

Бири всякакви в последно време - с вкус на лимони, грейпфурт, грозде, жива бира

Скоро учени от Института по криобиология създадоха и пенливо питие от лимец. Те представиха продукта в Селскостопанска академия по линия на международния проект "Лимецът – древна иновация".

Така освен полезен за здравето ни хляб, ще пием и полезна бира.

Новото живо пиво е произведено в нашите лаборатории от малц от лимец и ечемик, размесени в различна пропорция. Получената бира е бистра, светла, с чист вкус и хармонична горчивина.

Пивото от лимец силно напомня на чешките бири, но е с по-високо екстрактно съдържание (11,9%) и по-ниска привидна ферментационна степен.  От древния сорт лимец, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, бира са правили и траките.

Учените от Чехия пък представиха технология за получаване на малц от лимец. Това става при различни режими на накисване и продължителност на кълнене.

<< Sever.bg във Facebook >>



agronovinite.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар