Вход | Регистрация

Най-якият интернет-музей на рекламата за застраховки

Плакатите разказват живота в СССР по „онова време“ по-интересно от учебник по история

Най-якият интернет-музей на рекламата за застраховки Страхование домашнего имущества. Госстрах Украинской ССР. Бердичевская литография. Тираж 50 000 экз. 1950 г.
Снимка: http://rgsmuseum.ru

Само преди ден, на 2 април, в интернет пространството бе открит необичаен "Музей на рекламата на държавното застраховане" ("Музей рекламъй Росгосстраха").

В него е събрана колекция от плакати, календари, значки, етикети от кибрити, сувенири, филми, видеоленти и телевизионни програми, разказващи за историята на държавното застраховане в Русия от момента на създаването му през 20-те години на миналия век.

Много от запазените експонати са достигнали до наши дни в един-единствен екземпляр и се показват за първи път. Някои от тях са намерени в частни колекции, други в кошчета и архиви на Руските държавни библиотеки и музеи.

В музея могат да се видят рекламни материали, които показват нагледно развитието на художествения стил на XX век: първите съветски застрахователни плакати, изпълнени в традициите на дореволюционното плакатно изкуство, авангард и конструктивизъм на първите петилетки, образци на "социалистическия реализъм" от 30-те до 50-те години, на символизма през 60-те-70-те години и на кича през 90-те.

Музеят е събирал експонатите в продължение на няколко години, а самият проект е реализиран с помощта на Артьом Лебедев.

Предлагаме ви няколко от тези ярки за времето си експонати, по които на практика може да се изучава историята на страната.

1241201

1241199

1241200

1241198

1241202

1241197

1241203

Още - в нашата ГАЛЕРИЯ или << Sever.bg във Facebook >>



Източник: AdMe
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар