Вход | Регистрация

Подкрепете Стария бряст в Сливен

Дървото е претендент за приза "Европейско дърво на годината 2014"

Подкрепете Стария бряст в Сливен

Старият бряст в Сливен e единственият български участник в конкурса "Европейско дърво на годината 2014”. Остатък от Великата Българска гора (Silva Magna Bulgarica), която се e простирала от Родопите до Черно море, дървото е  най-разпознаваемият символ на града.

То е на повече от 1100 години и притежава внушителни размери - 10 м. височина и обиколка 5,65 м. Състезава се с дървета от девет европейски държави, но основен конкурент е унгарска дива круша, която е на 280 години. Надпреварата е изключително оспорвана и към момента Старият бряст има над 43 000 гласа, а унгарското дърво е с повече от 31 000 гласа.

Гласуването в конкурса "Европейско дърво на годината 2014” продължава до 28 февруари 2014 г. като последната седмица броят подадени гласове ще бъде скрит за гражданите. Награждаването ще бъде на церемония на 19 март 2014 г. в Брюксел.

Желаещите могат да подкрепят българския участник на този линк, като след това гласът трябва да се потвърди чрез писмото, което се получава на електронната поща. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар