Вход | Регистрация

Пригожин - от "готвача на Путин" до главния бунтовник

Пригожин - от "готвача на Путин" до главния бунтовник
Стоп кадър/Телеграм/Пресс-служба Пригожина
Повече за:

Заповедите идват от Татко. Така доскоро лидерът на "Вагнер” Евгений Пригожин се обръщаше към руския елит, когато искаше да получи нещо. Татко е псевдоним на руския президент Владимир Путин, а шефът на наемниците парадираше с добрите си отношения със стопанина на Кремъл.

Лидерът с бръсната глава не се свенеше с груб тон да сипе критики към руското военно командване. Той си позволяваше тези своеволия, тъй като неговите наемници вършеха мръсната работа в Украйна и тъй като имаше благоволението на Татко от Кремъл.

Тези, които познават шефа на "Вагнер”, казват, че той е воден от тръпката от преследването, вярата, че се бори с корумпираните елити от името на обикновения човек, опиянението да смазва съперниците си.

През годините Пригожин си създаде много врагове: бивши бизнес партньори, които се чувстваха измамени; армейски генерали, които той критикуваше като бюрократи; висши служители по сигурността, които се страхуваха, че той таи амбиции да завземе политическа власт, пише в. "Гардиън”.

"Той е устремен и талантлив и няма да се отклони от нищо, за да получи това, което иска”, казва бизнесмен, който познава Пригожин още от 90-те години.

70-годишният руски президент Владимир Путин и 62-годишният доскорошен негов приятел са свързани и от родния си Санкт Петербург, по онова време Ленинград.

Подобно на наемниците му с крими досие и основателят на "Вагнер” има такова. Получава първата си присъда едва на 18 г. 2 години по-късно е осъден на 13 г. затвор за грабеж и кражба, 9 от които излежава зад решетките.

След излизането си от затвора Пригожин създава верига от сергии за продажба на хотдог в Санкт Петербург. Бизнесът върви добре и по време на беззаконията през 90-те успява да отвори скъпи ресторанти в града. Именно там той започва да се смесва с елита на Русия. Путин толкова харесва ресторантите, че започва да води чуждестранни лидери в тях.

"Владимир Путин видя, че нямам проблем лично да сервирам чинии на високопоставени лица”, казва Пригожин за приятелството си с руския президент.

Години по-късно кетъринговата му компания "Конкорд” получава договор за доставка на храна за Кремъл, което му печели прозвището Готвачът на Путин. Фирми, свързани с Пригожин, също вземат изгодни договори за кетъринг от военните и държавните училища.

През 2014 г. Пригожин създава "Вагнер”. Ефективността на групировката и нейното нарастващо значение на бойното поле позволиха на Пригожин да започне неудобна кампания срещу руските висши военни, която ескалира до опита за пуч този уикенд.

Източник: 24 часа


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар