Вход | Регистрация

Станаха ясни новите "пазители на традициите"

Третите годишни награди за фолклор, кулинария, занаяти и изобразително изкуство бяха връчени на церемония в НДК

Станаха ясни новите "пазители на традициите"
Йордан Йорданов-Дълес/ Булфото

Изпълнителката на космическата "Излел е Дельо хайдутин" Валя Балканска, Нешка Робева, автор на легендарните спектакли "Арамии", "Орисия" и много други, и художникът Кеазим Исинов са сред тазгодишните призьори от националната кампания "Пазител на традициите" 2012.

Те и още 7 техни колеги, работещи в различни области на българските традиционни фолклор, кулинария, занаяти и изобразително изкуство, получиха наградите си на церемония в зала 1 на НДК.

Спектакълът по връчването на призовете бе придружен с тържествен концерт на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", който очарова публиката с невероятните си танци и изпълнения. Организатор на кампанията, която през 2012 г. включи и новата категория "Личност и организация на годината", е Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, чийто основател е шеф Пеньо Иванов.

Водещи на церемонията бяха солистът на НФА "Филип Кутев" Радостина Йовкова, Ралица Атанасова и Райна Манджукова. Всичките 39 кандидати за призовете бяха разделени в 2 групи – млади до 35 години, и големи.

В категория "Фолклор"-млади, наградата отиде при Христина Белева, солист в оркестъра на НФА "Филип Кутев". Призът при големите бе присъден от журито на легендарната Валя Балканска.

В категория "Занаяти"-млади, бе отличена Виктория Андонова. Тя е майстор-резбар, ученичка на уста Дарин Божков, а нейни работи могат да се видят в иконостаса на храма "Св. Климент Охридски" в София. Призът при големите бе за Камен Пантелеев - майстор на накити и ювелирни изделия.

В категория "Изобразителни изкуства" наградата при младите отиде при художничката Анелия Александрова. Анелия се занимава със стенопис, живопис и иконопис, участвала е в много изложби в България и чужбина. При големите призът единодушно бе присъден на прочутия творец Кеазим Исинов. Освен с живопис, той се занимава и с малка пластика, скулптура и миниатюри.

В категория "Кулинария" призът при младите бе присъден на Вера Далова. Тя е ученичка от гр. Гоце Делчев. Учи в професионална гимназия, специалност "Производство на кулинарни изделия и напитки”, професия "Готвач". Участвала е във фестивалите "Пъстра трапеза" и програмата "Жива кулинарна традиция" по проекта "Младежта в действие". Валери Нешов пък е призьорът при големите. Професионален готвач, той издирва традиционни български продукти, забравени във времето, с които експериментира и им вдъхва нов кулинарен живот.

Легендарната Нешка Робева, автор на множество художествени спектакли и бивш треньор и носител на десетки призове в художествената гимнастика, бе отличена в категорията "Личност на годината", а Националното училище за фолклорно изкуство "Филип Кутев" - гр. Котел, спечели приза за организация на годината.

Кампанията по избор на новите "Пазители на традициите" за 2012 г. стартира на 19 юни на официалния сайт и приключи на 29 октомври, като над 11 000 души избраха своите фаворити в отделните категории.

По време на церемонията в НДК на сцената беше изложена и най-голямата лъжица, копие на призовете. 1,5-метровата статуя е направена по проект на дърворезбаря Михаил Маранов, автор на призовете за "Пазител на традициите”, от казанлъшкия скулптор Димитър Койчев.

Вече е в ход и събирането на номинации за 2013 г. Те могат да се изпращат на имейл [email protected] до 25 май 2013 г. Освен досегашните категории, догодина ще бъде включена и нова – за Селище Пазител на традициите.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар