Вход | Регистрация

Троен повод за празнуване днес

Трифон Зарезан, Ден на влюбените и Ден на археолога се отбелязват на 14 февруари

Троен повод за празнуване днес
Снимка: Булфото

14 февруари е ден, събрал няколко празника, различни един от друг, но даващи повод за добро настроение - Трифон Зарезан, свети Валентин и Професионалният празник на археолога.

Въпреки възприетия нов стил в календара Денят на лозето и лозарите, известен още като Трифон Зарезан, се отбелязва на много места по стир стил - на 14 февруари, а не на 1 февруари. С ритуално зарязване се кръщават лозовите масиви край населените места, за да раждат колкото се може повече грозде. За първи път Денят на лозаря се отбелязва официално у нас през 1962 г. в деня на свети Трифон, когато Министерският съвет го обявява за професионален празник.

Свети Валентин се чества от Католическата църква от XIV век. Любовната насоченост на този ден се свързва с образа на светеца заради легендата, че той тайно венчал влюбени двойки приживе, въпреки издадена забрана от римския император. Убит е през 270 г., малко след което е канонизиран, а по-късно и възприеман като закрилник на влюбените.

Още през средните векове влюбените двойки си подарявали един на друг цветя и картички с любовни послания, които останали известни под името валентинки.

Денят на археолога пък се отбелязва у нас от 1970 г. насам като професионален празник.

__________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар