Вход | Регистрация

Авторите на „Умна къща“ признати от ХИТ

Изобретението на клуб „Роботика“ от ПМГ "В. Друмев" - Велико Търново е сред 16-те най-добри в света

Авторите на „Умна къща“ признати от ХИТ
Снимка: Север.бг

Сертификати за уникален проект на къща от бъдещето получиха учениците от клуб "Роботика" при ПМГ "Васил Друмев" - Велико Търново с ръководител Даниел Денев. Почетните отличия им бяха връчени лично от Наоми Юстаче, представител на Института по технологиите при университета "Ханзе" в Грьонинген, Холандия.

Уникалният софтуер, който управлява всичко в сградата - от отваряне на гаражната и входната врата, през автоматичното осветление, до изкарване на температурата и влажността на LSD- дисплей, е написан изцяло от Мирослав Николов от 11 клас в специалност "Информатика".

947621

"Подаването на захранването е към двата програматора и към микроконтролерите, които пък захранват сензорите и сервото, намиращи се в сградата. Light-сензорът управляващ осветлението, е и енергоспестяващ, и е в комбинация със сензори за движение. Когато такова в къщата няма, микроконтролерът възприема това и след 7 сек. осветлението угасва.", обясни Мирослав, докато демонстрираше как се управлява "умната къща".

Идеята за къща на бъдещето е на основателя на клуб "Роботика" Даниел Денев. С екип от няколко ученици от 11 и 12 клас създават прототип и участват в състезанието "Умна къща". Изобретението им е оценено и класирано сред 16-те най-добри проекта в света от оценяваща комисия на "Ханзе" Институт в Холандия.

947622 947623

Международното състезание става достъпно за българските отбори, благодарение на проекта Световно образование, по който Ханзе Институт по технологиите (ХИТ) партнира с Интеграл Образователни програми в търсене на млади таланти и разкриване на нови възможности пред българските ученици.

947624

"Тук съм в качеството си на представител на Техническия университет. Специалностите там са инженерни и учениците, които каним да кандидатстват в нашия университет, обикноивено са с математически, информационен профил, с интереси в технологиите. Особено привлекателна е специалността бакалвър в сензорните технологии. През последните години стана все по-популярна и няма как да е иначе - тези технологии са неизбежна част от ежедневието ни. Част от приложенията са мобилните телефони, болнични апаратури, космически станции. Търсим деца с много специфични заложби и интереси. За щастие децата тук са добре подготвени и достатъчно мотивирани да изберат подобен тип специалност за реализация. Децата от клуб "Роботика" ни впечатлиха с иноватиното си мислене, с което успяха да разчупят рамките и именно това ни впечатли.", каза Наоми Юстаче минути, преди да връчи отличията.

Интересен робот, който "усеща" положението, в което се намира, изправя се и тръгва, е подаръкът, който Наоми Юстаче подари на клуб "Роботика". А талантливите млади изобретатели, заедно със своя ръководител й обясниха принципа на ръководене на къщата на бъдещето.947627

Тази година в "Ханзе" завършва първият випуск българи. В момента в програмата са 7-8 човека, но общо около 40 българи учат в най-различни специалности в "Ханзе".



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар