Вход | Регистрация

Връщат историята на комунизма!?

Вече е подготвена петиция, с която се предлага промяна на учебните планове и въвеждане на изучаване на тоталитарните режими

Връщат историята на комунизма!?
Снимка: Север.бг

Историята на комунистическия режим у нас да се изучава в гимназиите, предлагат преподаватели и общественици.

Вече е подготвена петиция, с която се предлага промяна на учебните планове и въвеждане на изучаване на тоталитарните режими в сравнителен план, както и конкретно на българския комунизъм в средното училище.

Искането историята на тоталитарния режим в България да се учи в гимназиите се аргументира с това, че "младото поколение няма нито цялата информация, нито разбирането за същността на политическите и социалните процеси от най-близкото ни минало". Нито знае, че "Народният съд в България е издал 2 618 смъртни присъди, от които са изпълнени 1 046".

"Четвърт век след падането на комунизма в България ние продължаваме да живеем в някакви паралелни светове по отношение на знанието ни за историята между 1944 и 1989 година. Продължаваме да сме свидетели на славословието на режима, въпреки че имаме пълна и обективна академична историография и красноречиви журналистически разследвания за него.

Крайно време е не само в името на жертвите на комунистическия режим, но и в името на бъдещите поколения граждани на България да прекратим тази историческа аномалия и да покажем истината за режима след Втората световна война. Българите имат правото да знаят и колко дълго живее старият комунистически режим и как днес неговите мимикрии препъват на всяка стъпка демократичното европейско бъдеще на България", се посочва в петицията.

Тя е подписана от преподаватели от Американския и от Югозападния университет. Подкрепена е от Желю Желев /президент от 1990 -1997 г./, от Иван Станчов, който беше министър на външните работи и посланик във Великобритания, от режисьора Атанас Киряков.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Дневник
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар