Вход | Регистрация

Учителите ще имат повишение на заплатите и тази, и следващата година

Това обеща министърът на образованието проф. Тодор Танев

Учителите ще имат повишение на заплатите и тази, и следващата година
Thinkstock / Guliver

Министерството на образованието прави всичко възможно учителската професия да стане по-атрактивна, заяви пред БНТ министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Танев е категоричен, че увеличение на учителските заплати ще има и до края на тази, и през следващата година.

"Направено е всичко възможно за това покачване на заплатите на всички учители и това ще се случи, след като се преизчислят заплатите по рангове и учителски труд. Вероятно това ще стане следващия месец", поясни просветният министър.

Още вчера той заяви, че ще има увеличение на учителските заплати, а не бонус, както се говореше в началото.

"Увеличението ще е под 10%, средно около 70 лева на човек. Това ще трябва да се задържи следващата година и затова ще поискаме малко над 100 млн. повече в бюджета, за да има пари и за науката", заяви проф. Танев.

По-рано стана ясно, че две професионални гимназии започват дуално обучение от започналата днес учебна година.

Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в София и Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък ще приложат швейцарския опит при дуалното обучение.

В две паралелки - IX и X клас – в гимназия "Проф. Д-р Георги Павлов" учениците ще се обучават по професията техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти. В гимназията в Казанлък в две паралелки - IX и XI клас - ще се обучават техници за машини и системи с цифрово програмно управление.

Двете гимназии са подбрани по няколко критерия, сред които са доброто им партньорство с бизнеса, както и насочеността им в сфери и райони, в които има търсене на квалифицирана работна ръка.

Новото при дуалното образование е, че с всяка учебна година значително се увеличават часовете за работа в реална работна среда. Така в XI и XII клас учениците ще бъдат в два дни от седмицата в училище, а в другите три ще работят в предприятията и фирмите, които са включени в системата на дуалното образование.

Учениците ще подписват специални трудови договори с фирмите и ще получават възнаграждение за работата си, предвидено в Кодекса на труда.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: inews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар