Вход | Регистрация

Обретенци си припомниха делата на свои земляци

Обретенци си припомниха делата на свои земляци
Областна администрация - Русе

Вчера в малкия салон на НЧ "Христо Ботев" в село Обретеник се проведе паметна среща във връзка с навършването на 90 години от рождението на българския поет, сатирик и журналист Иван Коларов и 80 години от рождението на големия краевед Кънчо Бакалов.

Събитието бе организирано съвместно от читалището и Държавен архив – Русе и имаше за цел да припомни делата на двамата обретенски дейци.

В рамките на отбелязването на годишнината, своите знания, впечатления и спомени за Коларов и Бакалов споделиха главния експерт в Държавен архив – Русе Тодор Билчев, Никола Бенин – гл. асистент в РУ "Ангел Кънчев”, както и братът на Иван Коларов и дъщерята на Кънчо Бакалов. Г-н Билчев направи конкретни предложения за това как да се запази паметта за родолюбците като предложи наименуване на улици на тяхно име и възстановяване и превръщане на родните им къщи в музеи. 

Сред официалните гости на събитието бяха областния управител на Русе Стефко Бурджиев, кмета на община Борово Георги Георгиев, директора на Държавен архив – Русе Йордан Борисов и кмета на селото Тодор Тотев. Областният управител поздрави гостите и роднините на двамата обретенски земляци и изказа благодарност към инициаторите на срещата. 

Уникалната музейна сбирка в читалището представя предмети представящи бита на местното население, състоящо се от хърцои и балканджии, както и експонати, свързани с живота и дейността на Коларов и Бакалов, платна на Доньо Донев, Борис Димовски и др. 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар