Вход | Регистрация

„Обществен барометър“: „Какво би направил Левски днес?“

„Обществен барометър“: „Какво би направил Левски днес?“
Снимка: Север.бг

В седмицата, в която България чества 140-години от обесването на Васил Левски и всеки ден страната ни се тресеше от протести против монополите на ЕРП-та и високите сметки за ток, ви попитахме "Какво би направил Левски днес?"

63,6% от гласувалите са отбелязали отговора "Ще иска оставки". 27,3 на сто са предположили, че ще "Национализира ЕРП-та", а 9,1% са сметнали, че "Ще си плати тока". Никой обаче не е посочил отговора "Ще си седи вкъщи".

Това означава, че независимо от противоречията, които разтърсват обществено-политическия живот в страната ни, гражданите имат своята позиция и правилна или не – те я отстояват.

Това е видно от многохилядните протести, които и днес задръстват улиците и площадите на страната, изправени срещу дългогодишно налаганата политика на покровителство на монополни дружества, грабещи държавата и народа й.

Реакцията на премиера Бойко Борисов да подаде оставка (своята и на правителството) не бе най-разумния държавнически ход, особено, когато дойде на власт, подкрепен от доверието на много голяма част от народа, повярвали на обещанията за по-добър живот и настояващи за изпълнението им. Поне така голяма част от политическите анализатори определиха действието на премиера в оставка. Според тях това е "предателство", спрямо българския народ и ще доведе след себе си още повече проблеми.

Както се оказва, протестите няма да спрат, докато исканията, някои от които за "преминаване на ЕРП-та в ръцете на държавата, НЕК да поеме техните функции; разсекретяване на всички договори на производители на ел.енергия за вътрешния пазар; разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани…" не бъдат изпълнени.

И, ако някои не виждат връзка на въпроса за действията на Левски в такъв момент с днешната ситуация, ще цитирам думи на президента Росен Плевнелиев, казани в първото му официално слово по време на честването на 139-та годишнина от честването на смъртта на Апостола на свободата /Dir.bg/ – честване, което по традиция уважават всички политици:.

"Българите сме народ, който помни доброто. Днес си припомняме, защо този ненадминат в своето величие българин посвети живота си на отечеството. Стори го, защото вярваше, вярваше в промяната, в последователната работа. Нито за миг Левски не допусна несгодите да посеят в ума и душата му отчаяние. Въпреки трудностите, основното кредо на Апостола бе доверието в способностите на българския народ. Ние трябва да изковем нашата днешна визия. Новото време иска нова национална кауза - тя се крие в нуждата да създадем модерна държава. Нека заложим онези основи, върху които да изградим нашия европейски успех. Предстои ни много работа, време за губене няма. Затова ще завърша с думи на Апостола: "Следователно - трябва бързане. Защото много не сме пригодени, а хората няма и да чакат".

Въпросът, който остава да "виси" е: Защо народът можа за пореден път да повярва, а тези, в които повярва, не вярват в своя Народ и го предават????



Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар