Вход | Регистрация

222 години от рождението на Никола Пиколо

222 години от рождението на Никола Пиколо

На днешната дата, 15 ноември, се навършват 222 години от рождението на Никола Пиколо - гръцки лекар, общественик и писател от български произход.

Никола Савов Хаджиилиев, който е по-известен сред българската и европейска общественост под името Никола Пиколо, е роден през 1792 г. в Търново в семейството на видния търговец хаджи Сава Илия.

Той е известен като един от най-щедрите дарители на старата столица. След смъртта си завещава 12 000 френски франка на училищата в родния си град, както и сумата от 1500 франка за търновската църква "Успение Богородично", съобщи Светла Атанасова, уредник в Регионален исторически музей във Велико Търново, цитирана от Радио "Фокус".

Благодарните търновци се отблагодаряват на този акт като построяват паметник на именития българин в плизост до площад "Велчова завера"

Никола Пиколо заврършва гръцкото училище в родния си град, а по-късно учи в гръцката гимназия в Букурещ. От 1815-1818 г. преподава история в гръцката школа на остров Хиос. През 1818 се установява в Одеса и до 1820 г. е драматург в местния гръцки театър, където поставя и своята оригинална пиеса "Смъртта на Демостен".

Запленен от гръцката култура и история, Пиколо, възприема идеята за Освобождението на Гърция като своя кауза. През пролетта на 1819 г. се свързва с ръководителите на Гръцката завера в Париц и пропагандира идеите на гръцкото националноосвободително движение.

След това продължава образованието си в престижните университети на Болония и Пиза. През 1829г. защитава докторат по медицина в Париж, а през следващата година вече е практикуващ лекар във френската столица.

По-късно през същата година се усатновява в Букорещ, където е личен лекар на ген. Кисельов, който е член на Ефорията на олничните заведения в румънската столица.

От 1840 г. до края на дните си Никола Пиколо живее и работи в Париж. Този етап от живота му е беляза от активна научно-изследователска, обществена и благотворителна дейности. Той е изключителен еродит и полиголот. Владее старогръцки, латински, френски, италиански, английски, румънски, руски и немски език. По време на Кримската война от 1853-1856г.

Пиколо е привърженик на идеята за политическа автономния на българите. В общуването си с известни политици и интелектуалци във Франция, той представя проблемите на българите и търси съдействие за полиическото им Освобождение.

Никола Пиколо умира на 16 март 1865 г. в дома си в Париж. Погребан е във френската столица със светски ритуал, по негово желание.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар