Вход | Регистрация

Да "изкореним" бедността, започвайки от днес

17 октомври е Ден за изкореняване на бедността

Да "изкореним" бедността, започвайки от днес

След Международния ден на прехраната идва ред и на Деня за изкореняване на бедността, отбелязващ се днес – 17 октомври. Бедността е един от най-големите проблеми в света, обричащ на липса на елементарни социални условия и често смърт.

Определянето на този ден е пряко свързано със 17 октомври 1987 година, когато над 100 хил. души се събират в Париж, за да се обединят срещу крайната нищета, глада и насилието. Множеството се събира на пл. "Трокадеро”, където през 1948 г. е подписана Декларацията за правата на човека.

През декември 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 17 октомври за ден, в който всички държави по света трябва да насочат усилията си към проблема за бедността чрез различни мероприятия, дискусии и помощни акции.

Разбира се, само един ден годишно не може да "изкорени” бедността, нито да върне живота на тези, които умират на всяка 4-та секунда от глад или болести в следствие на нищета. В глобален мащаб засегнати от този проблем са децата до 5 години, жените и възрастните хора.

Основните предпоставки за изпадане в бедност са липса на достъп до хранителни продукти, невъзможност за образование и работа, като не е задължителна тази последователност. Въпросът е какво може да направи всеки един от нас и всяка една държава, за да се изкорени бедността.

Като за начало, вместо да изхвърляте вече омръзнали ви или пък минали от мода дрехи и обувки, дарете ги на някое социално заведение. Такъв тип акции се провеждат целогодишно в различни населени места. Ако сте някакъв вид предприемач, дайте шанс за работа на крайно нуждаещ се, без оглед на социалния му статус.

Известно е, че в Африка живеят най-много хора в света под прага на бедност (който е 1 долар на ден). Миналата година пък стана ясно, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, и в частност Северозападна България.

И тук много хора едва свързват двата края и менюто им за седмицата включва само леща и брашнена каша. Тук, дори хора, които са далеч от социалния минимум, но не могат да се нарекат средна класа, пазаруват от "Дрехи на килограм”. Тук, в България, са извършени най-много успешни самоубийства за последните две години в Европа...



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар