Вход | Регистрация

От „чорапите на Йети“ до плетките на баба

Световният ден на плетенето на открито бе отбелязан за 4-та поредна година във Великотърновско

От „чорапите на Йети“ до плетките на баба
Мариана Гелова

"Ако миналата година Световният ден за плетене на открито във Велико Търново може да се каже, че беше най-широко отразен в медиите, то тази година можем да го наречем "Най-дългият ден за плетене на открито". Започнахме в Арбанаси, плетохме във Велико Търново, продължихме в с. Самоводене и приключихме в Горна Оряховица."

Така майсторката на ръчно плетиво Марияна Гелова от Национално сдружение "Работилница седянка” - Велико Търново определи провеждането на поредната, 4-та инициатива, по повод Световния ден на плетенето на открито, който се провежда от 8 до 16 юни.

Пред Младежкия дом в Горна Оряховица, "въоръжени" с игли и прежди, вчера се събраха верни поддръжнички на народния занаят. Освен обмяна на опит и знания за модели и плетки, дамите научиха повече за плъстенето и тъкането с кори.

Разчепкана вълна и игла, подобна на човешкия косъм, са единствените "материали" и "инструменти", необходими за изработването на тъкани чрез сухо плъстене, разказа Марияна. За мокрото пък вълната се степва с помощта на вода и сапун.

"Някои световни източници изнасят документи, според които първият случай на плъстени "чорапи" от кал, съчки и козина, са на Йети. Техниката за получаване на издръжлива, топла, гъвкава и не на последно място – лека тъкан, е била позната и на номадите.", сподели историята на интересната технология Марияна.

Чрез тъкане с кори се изработват здрави колани с орнаменти. Излезли от употреба дебитни карти или фонокарти са подходящ материал за този вид тъкане.

На съвременната седянка с плетивата, които все по-често затвърждават тезата, че не са "бабина отживелица", присъстваха и две дечица, едното от които вече може да плъсти, а другото е в процес на обучение, похвали се организаторката.

Придобитие нови умения и затвърждаване на старите, ентусиазираните дами ще упражняват по време на традиционните седмични срещи в "Работилница седянка".

Снимки от събитието може да видите в нашата галерия.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар