Вход | Регистрация

Почетоха рождението на Стефан Стамболов в родния му град

Почетоха рождението на Стефан Стамболов в родния му град
Снимка: Север.бг

Днес се навършват 160 години от рождението на видния български политик, революционер, поет и журналист Стефан Николов Стамболов. Той е роден на 31 януари 1854 г. във Велико Търново и заради това тук особено много се почита неговата личност.

И днес великотърновци почетоха тържествено годишнината от рождението на Стефан Стамболов. Студът и високите минусови температури не попречиха на депутати, областния управител инж. Георги Рачев, кмета на общината Даниел Панов, председателя на Общинския съвет Николай Ашиков, заместник-ректора на Великотърновския университет доц. д-р Петко Петков, директора на Регионалния исторически музей Иван Църов, представители на Военния университет, общински съветници, културни дейци и обикновени граждани да се съберат при паметника на яркия революционер и политик на Самоводската чаршия.

1178709

"Стафан Стамболов е всичко онова, което не сме имали. Всичко онова, което за 41 години човек може да постигне, но само в единични случаи. За тези години той е успял да преживее няколко епохи, да бъде всичко онова, което може да бъде българинът, даже и повече. Да остави след себе си поезия, политика, историческо наследство, законодателна дейност, икономическа и политическа концепция на развитие на страната.", отбеляза в словото си по повод годишнината проф. Милко Палангурски.

1178711


Историкът припомни последните редове, написани от бившия министър-председател за в. "Свобода", ден преди да бъде убит - "Каквото и да става аз постлах пътя на България с европейски павета" и допълни "Факт е, че той даде геостратегическата посока на българската държава, която макар и криволичесто, ние постепенно и постоянно все пак успешно изпълняваме."

1178710
След словото на бяха прочетени стихове на Стефан Стамболов,наситени с емоция, сила и динамика.

След края на речите официалните лица поднесоха венци цветя и се поклониха пред паметника на  големия великотърновец, съпровождани от тържествена музика, изпълнявана от Военния духов оркестър към Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

Вижте снимки от честването на годишнината от рождението на Стефан Стамболов в нашата фотогалерия.

 

1178721



Стефан Стамболов е голямо име в българската история. Той се свързва с почти всяко важно събитие от периода на Освобожението, та чак до новата българска история. Либералът участва в Съединението на Княжество България с Източна Румелия, включва се дейно в преврата от 1886 година, застава начело на самостоятелна политическа формация, наречена Народнолиберална партия и е  неин несменяем ръководител до края на дните си. Затова тя е известна още като "стамболова” или "стамболовистка”.

Издига се до министър-председател на родината ни. По-важното в случая не е, че Стамболов става премиер. Той се превръща в третия най-дълго заемал този пост, след Станко Тодоров и Тодор Живков.

Освен изключително ловък и хитър политик и оратор, Стамболов е и талантлив поет.  Днес можем да усетим духа на времето, неговите лични вълнения, размисли и страсти, увековечени в стихове и публицистика. Писани в Гюргево, Букурещ, Търново, Габрово, Одеса и къде ли още не, те са един отдушник на гнета, натрупан в неговата душа. Чрез тях Стамболов излива своята мъка от нещастието на поробения народ, потискан, безправен и унижаван.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар