Вход | Регистрация

Правата на детето, знаем ли ги?

Правата на детето, знаем ли ги?
Горнооряховски младежки парламент

Правата на децата, проблемите в училище и ширещата се агресия. Това бяха въпросите, които вълнуваха младите хора от Горнооряховски младежки парламент. Тях те зададоха по време на излъчването на филма "Трябва да съм луда" на режисьора Румен Сомов и Иван Янев.

Филмът е интересен като експеримент - направен изцяло от аматьори и без пари. В него се разказва нерадостната история на красиво момиче, израснало в дом за сираци, което  го превърнат в проститутка. Девойката минава през ужасяващите кръгове на насилие, проституция, наркотици и стига до лудница.

С тази инициатива младите хора продължават дейностите си през ноември, посветени на различни кампании.

Предстоят им още тренинг подготвен от Център "Мария”, които е един вид надграждане след проведения през септември тренинг против агресията от Сдружение ”Родители”. Ще приложат на практика приома "Връстници обучават връстници”.  Ще осъществят различни инициативи в дните за "Международен ден без тютюнопушене" - 18 ноември и Световен ден за борба с насилието над деца на 19 ноември.

Голяма кампания в училищата на Горна Оряховица предстои и през  "Седмица за справяне с тормоза в училище" - 24 ноември, съвместна с център "Мария”  както и дейности против насилието над жени на  Световния ден за борба срещу насилието на жени”- на 25 ноември.

Дейностите през ноември младите хора посвещават на 55 та годишнина от приемане от ООН Декларацията за правата на детето /1959 г./ и 25 години от Конвенцията за правата на детето /1989г./, които се навършват на 20 ноември.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар