Вход | Регистрация

Представиха предварителната програма за честването на Шипченската епопея

Историческите боеве ще бъдат отбелязани на 27 август

Представиха предварителната програма за честването на Шипченската епопея

Шипченската епопея ще бъде чествана на 27 август. Това заяви областният управител на Габрово Николай Сираков по време на заседание на Инициативния комитет, занимаващ се с националните тържества през август.

Г-н Сираков представи проект на мероприятията, с които ще бъде отбелязана годишнината от боевете на Шипка. От него става ясно, че и през тази година ще се състоят състезанието по изкачване на стълбите, инициативата "Осинови паметник” и туристически походи. В програмата са включени също открит урок по родолюбие и възстановка на сраженията.

"Живи картини" ще бъдат организирани в Габрово на 26 август от членовете на НС "Единение”. Предвидени са съвместна изложба в РИМ-Габрово, виртуална изложба от Регионалната библиотека и историческа изложба от Държавен архив – Габрово.

Също в деня преди честването на епопеята в центъра на Габрово ще се състои шествие по предложение на НД "Традиция”, което ще спира на избрани паметници за отдаване на почит. След него в двора на Интерактивния музей ще се състои тематичното ателие по приложно изкуство с преподавател Ива Пенчева.

СК "Узана” ще организира състезание по ориентиране, обхващащо историческите места на връх Шипка.

На самия 27 август ще бъдат възпроизведени много повече от друг път "живи картини" или възстановки от патриотите от НС "Единение” и НД "Традиция”.

До края на м.май ще се приемат предложения за включването и на други събития в програмата.

Два са обявените досега конкурси, свързани с честването ан Шипченската епопея, информация за тях ще намерите тук www.shipka.org

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар