Вход | Регистрация

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Георги Вълев

Доживотен затвор без право на замяна поиска в пледоарията си прокурор Ася Петрова и за Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов, Янко Попов - Туцо

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Георги Вълев
Снимка: Булфото

Прокурорът Ася Петрова поиска доживотен затвор за петима от обвинените по делото "Килърите". Делото се гледа от Шуменския окръжен съд.

За Петър Стоянов - Сумиста, Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев прокурорът Ася Петрова поиска доживотен затвор без право на замяна, за Петър Атмаджов – доживотен затвор, а за Райчо Стойнев – 20 години зад решетките.

Ася Петрова се позова на обществената опасност на извършените деяния, които нарушават правото на живот. Петър Стоянов, Васил Костов и Янко Попов са обвиняеми и за убийството на Юри Галев (президент на ФК "Рилски спортист" и общински съветник в Самоков, прострелян на 20 април с пет куршума на пътя между Боровец и село Бели Искър).

Пети ден продължава пледоарията на прокуратурата по делото "Килърите". В началото на заседанието прокурорът Петрова говори във връзка с убийството на Румен Рачев, като част от "Килърите" са обвинени в подбудителство и помагачество.

След това Петрова пристъпи към представяне на фактите и анализ на доказателствата, събрани за убийството на Борислав Георгиев, извършено на 6 април 2008 г. в София. Георгиев е бил прокурист на фирма "Атоменергоремонт” и изпълнителен директор на корпорация "Траял"-Крушевац, Сърбия. Борислав Георгиев и Христо Ковачки са имали служебни отношения.

В деня преди да бъде убит Георгиев, който тогава е бил на почивка в Сандански със семейството си, е казал на свидетеля Костадин Сапунджиев, че първото нещо, което ще направи като се върне в София, е да се срещне с Ковачки и да поиска пари, които да занесе в Сърбия. Ако не ги получи няма да ходи повече там, декларирал Георгиев.

Петър Стоянов поел поръчката да убие Борислав Георгиев, твърди прокуратурата. Той дал информация на свидетеля Боян Джамалов за колата и адреса на офиса на Георгиев и му обещал 2000 лв. за установяване на домашния му адрес. След няколко неуспешни опита за проследяване Джамалов се обадил на Светослав Илиев – Светльо Смъртта и го помолил срещу 1000 лв. да помогне.

На 6 април около 18 ч. Борислав Георгиев е застрелян пред асансьора във входа на блока, в който живее. Борислав Георгиев е прострелян три пъти от близко разстояние, до 2 метра, с оръжие 9-ти калибър. Стрелящият е държал оръжието на нивото на хълбока с цев, насочена нагоре. Стреляло се е през торбичка или дреха, което се подкрепя от факта, че е намерена само една гилза. Не е доказано, че е имало допир между жертва и извършител.

В деня на убийството Volkswagen Golf 3, който е използван при проследяването, е бил запален.
"Деянието е предварително планирано, подготвено и извършено", заяви прокурор Ася Петрова, цитирана от агенция "Фокус". Според обвинителният акт Петър Стоянов е подбудител и помагач, а подсъдимият Васил Костов е извършител и помагач.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар