Вход | Регистрация

Русия помогна на Варна, а ЕС?

Русия помогна на Варна, а ЕС?
Снимка: Thinkstock/Guliver

В деня на национален траур, когато страната ни е потопена в скръб по жертвите от наводнението във Варна, на преден план излизат все повече човещината и протегнатата в подходящия момент приятелска ръка. Освен, че стотици хора се включиха да помагат активно по време на трагедията, а и след нея, финансовата и материална помощ от дарители също не е никак малка и продължава да расте. Някои са анонимни и не желаят да се афишират, за други е важно да се знае, че са дали от душа всичко, на което разчитат, а за трети трябва да преосмислим много неща...

Като баба Тянка Георгиева от наводненото през 2012 г. с. Бисер, която, сама преживяла водния ад, се отказа от пенсията си в името на пострадалите при сегашния потоп. Така правят онези, които знаят какво е за миг природата да ти отнеме всичко. Хората с душа.

Думата ми в случая е за протегната ръка още в първите часове на бедствието, за която никъде по националните медии не се каза и дума, но за която съобщи политологът Александър Георгиев Атанасов от Варна в сайта "Политика, армия, национална сигурност".

Ето какво пише той:

"В първите часове след стихията подобно на поройния дъжд залял почти цялата страна започнаха да валят щедри обещания за финансови помощи и адекватно съдействие за преодоляване на щетите. В цялата тази суматоха умишлено или не, далеч от вниманието на казионните медии, обслужващи властта, останаха първите дарители, които макар и символично помогнаха без излишен шум.

Става дума за стратегическия инвеститор в лицето на компанията – "Южен поток транспорт". По информация на електронното издание – Energy global още в първите часове след бедствието компанията е дарила 50 000 лв на Българския червен кръст за подпомагане на пострадалите. Според същото издание газопреносната компания с преобладаващо руско участие е заявила намерение да помогне освен с парични средства – и с организацията на спасителните дейности.

В същото време във Варна премиерът – Орешарски заяви, че все още не било необходимо Българската държава да иска финансова помощ от европейски фондове. Нали сме евроатлантически съюзник, нали сме членка на ЕС, къде са нашите така наречени партньори? Как така "лошата" Русия, която в името на евроатлантическите ценности трябва да смачкаме със санкции, първа се отзова на повика за помощ? Това са изключително сериозни въпроси, над които всеки един българин е необходимо да се замисли.

Въпреки неправилния геополитически избор, който родните ни политици направиха без да се допитат до суверена – българския народ - духовното пространство е почти нерушимо. Тук с пълна сила важат думите на патриарха на българската литература – Иван Вазов – "Не се гаси, туй, що не гасне." Ние сме православен народ, както и руският. Нищо и никой не е в състояние да разруши тази духовна връзка, най-малко някакви си трима американски сенатори безбожници – служители на дявола, които се разпоредиха на нашенските васали да преустановят строителството на тръбата по проекта "Южен поток".

Когато изпаднеш в беда, тогава се проявява истинската сила на духа в контекста на православното милосърдие. Тогава помощта към ближния се явява най-красноречивото свидетелство за неразривния характер на духовната връзка. Именно в момент на тежко изпитание, на което ни подлага Божията воля, най-ясно бихме могли да разберем къде ни е истинското място и кои в същност сме ние. Въпреки опитите на безродните управляващи лакеи да разрушат многовековната спойка между нашите два народа, ръката на братския славянски руски народ, който пише и чете с нашите букви остава протегната към нас. Тя ни е крепяла през вековете и ще продължава да ни крепи за напред.

Тази протегната ръка е здравата десница, която по Божията воля никой световен агресор не е успявал да строши и сломи."

Няма да коментирам. Само ще кажа, че все по-често ни се налага "по делата да познаваме".

И за справка – още една информация.

Помощта ни се дава в момент, когато самата руска страна изпитва същото - 6700 жилищни сгради са засегнати от наводненията в Алтайския край на Русия. По последни данни на Министерството на извънредните ситуации във временни заслони са настанени над 20 хиляди души.

1316463

По нареждане на губернатора на Алтайския край Александър Карлин са отделени 50 милиона рубли за пострадалите от наводенията в района. По думите на премиера на Русия Дмитрий Медведев правителството готви компенсации за пострадалите.

Материалната помощ за тази цел е отделена от резервния фонд на администрацията на региона. По последни данни на Министерството на извънредните ситуации над 6 хиляди къщи са под вода, а близо 21 хиляди жители остават евакуирани. Има и жертви на бедствието.

Проливните дъждове през май заляха много райони в Русия. Хиляди хора попаднаха в зоната на наводненията в четири региона в Сибир - освен в Алтайския край, още и в републиките Алтай, Хакасия и Тува.

В Алтайския край в борбата с наводненията са задействани 3 215 души, 825 броя техника, 41 лодки, в т.ч. От Министрество на извънредните ситуации на Русия 858 човека, 88 бр, техника. В бедстващия район с камиони са доставени повече от 240 т. хуманитарна помощ.

В 233 населени места са се наложили аварийно-възстановителни работи. Към 21 юни в 218 населени места тези работи са приключили, което е 96,3%! В три населени места работата продължава, в две работите ще продължат след оттегляне на водата.

Връщам се пак у нас, при нашия проблем. Знам, че ще има и такива, които ще кажат: какво са 50 000 лв. за една компания, "играеща" си с милиони и милиарди? Сигурно нищо. Но е факт, че тези пари са дадени. Дай, Боже, да бъдат разпределени по предназначение.

Пък после пак да плюем, ако имаме души...

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар