Вход | Регистрация

Търновци отбелязаха 829 години от въстанието на Асен и Петър

Търновци отбелязаха 829 години от въстанието на Асен и Петър
Снимка: Bulphoto

С празнична света литургия, отслужена в църквата "Успение Богородично" по повод Димитровден започнаха честванията по отбелязване на 829-годишнината от  години от въстанието на Асен и Петър и възстановяването на Втората българска държава във Велико Търново.

Последва литийно шествие с иконата на свети Димитър, което премина по Владишкия мост до църквата "Св. Димитър Солунски". Снегът и студеното време не попречиха на десетки великотърновци да се включат в празника.

1421143

"Всички ние имаме честта и отговорността днес да честваме 829 години от въстанието на Асен и Петър. Отговорност, защото съхраняваме паметта и традициите на българската общност. Нека ние великотърновци бъдем пример за всички българи. Нека почитаме църквата и нека следваме делата на Асен Петър, да бъдем обединени, за да може вратите на България да се отворят към Европа" каза кметът на Велико Търново Даниел Панов в словото си по случай празника.

В празничната програма бяха изпълнение песнопения от квартет за църковно-славянски песнопения "Ангелски гласове".

Сред официалните гости присъстваха областният управител на Велико Търново проф. д-р Георги Камарашев, както и инж. Любомир Шербетов, председател на Камарата на строителите във Велико Търново, който също поздрави жителите на Велико Търново, както и колегите си по повод Деня на строителя.

1421144

След празничните слова беше отслужен и благодарствен молебен. Последва освещаване на курбан за здраве. Храната беше раздадена на събралите се великотърновци и официални гости, които я занесоха вкъщи, за здраве и благоденствие.

Празникът продължи с фолклорната програма, представена от ПФА "Искра" – град Велико Търново.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар