Вход | Регистрация

Украйна: Армейски части настъпват и в Луганск

Миньорите в Донецк са преустановили работа, а в Киев набират младежи в армията

Украйна: Армейски части настъпват и в Луганск
ИТАР-ТАСС

След двудневни ожесточени боеве в Донецк, украинските части са преминали в настъпление и в Луганска област, предаде националната руска телевизия. Град Рубежно е новата точка на активно противостояние. Според информацията артилерийските залпове там не стихват ощр от нощта.

Армията и радикалите от Националната гвардия обстрелват позициите на опълчението. Жителите съобщават, че най-интензивна е стрелбата в района на ТЕЦ, която на практика обезпечава електричеството на целия град.

По информация от щаба на самоотбраната, всичко се случва в района на няколко блокпоста. За това, че нови подразделения на украинската армия "стягат" кварталите в обръч, съобщили очевидци буквално преди дни. Съдейки по коментарите, видеото е снимано по пътя между Рубежно и Луганск.

Временният министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че в резултат на въздушен удар е била разрушена база на опълчението. В същото време тези данни не са потвърдени в ръководството на самопровъзгласилата се Луганска народна република. Те са изпратили подкрепление за Донецк, където се водят боеве между силовите части и самоотбраната за контрол над летището.

Междувременно затишието в Донецк не бе за дълго. Там отново се стреля, при това огънят е и в района на летището, и близо до центъра на града. Населението е изплашено, хората са помолени да не излизат от домовете си, защото е опасно. През последните два дни в града се водиха истински сражения с намесата на авиацията и артилерията. По някои данни жертви на обстрела са станали десетки опълченци и мирни жители. Не е изключено, че сега, както и обещаха в Киев, наказателната операция да премине в нова фаза, коментира медията.

Днес жителите на Донецк отново са чули изстрели и звук от реактивните двигатели на изтребител. Самолетът се появил около обяд. Той летял на достатъчно голяма височина, но кръжал не над центъра, а в покрайнините, където се намира летището. Не е произвел никакви изстрели. Направил няколко кръга над района и отлетял. Трудно може да се каже каква марка е бил самолетът – маневрирал на прилична височина и трудно било да се огледа.

Опълченците реагирали на появата му и отправили няколко картечни откоса с картечница във въздуха. Както се оказало по-късно, те стреляли не по изтребителя, а по безпилотен самолет, който също кръжал над Донецк. Той бил свален. И щом това се случило, стрелбата стихнала.

Хората, които били наоколо, се скрили в зданията.

Преди това в Донецк се проведе масов миньорска акция. Около 600 човека излезли на митинг в центъра на града. Те настояват за прекратяване на т. нар. Аантитерористични операции и за това е техния протест.

Прекратена е работата в пет мини и въглища нито се добиват, нито се доставят. Миньорите са завили, че това ще продължи дотогава, докато Киев не прекрати наказателната операция.

1292056

Междувременно Киев възобнови призоваването за наборна военна служба, предаде ИТАР-ТАСС.

1292039

Съгласно плана на столицата, в редовете на въоръжените сили на Украйна са длъжни да постъпят 1,308 хиляди млади бойци. За това съобщи прес-службата на държавната администрация.

През октомври 2013 г. с указ на Виктор Янукович е премахнато принудителното набиране на войници в армията. Това е предвиждала Държавна програма за реформироване на армията в периода до 2017 г.

Върховната Рада възобнови набирането в армията през април т.г. Постановлението на парламента се разглежда като "привеждане на доброволци за служба във военнния резерв, организацията за техните центрове за обучения."

В съответствие с разпоредбите на законодателството, в редиците на въоръжените сили подлежат на задължително повикване мъже на възраст от 18 до 25 г.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар