Вход | Регистрация

Оранжав код в 17 области

Валежите рязко спадат, но са възможни локални наводнения, по данни на НИМХ

Оранжав код в 17 области
Снимка: Север.бг

В 17 области на страната е обявен оранжев код. Според последните данни от Националния хидрометеорологичен институт до Министерството на околната среда и водите, до 00:00 ч. на 31 май количествата на валежите се понижават с близо два пъти от очакваните.

Днес, 30 май, по-значителни валежи, между 20-40 л/кв.м, се очакват на места в централната част на страната, в останалите райони до 10-20 л/кв.м. Утре, 31 май ще превалява главно в източната половина на страната, до 10-15 л/кв.м.

Повишения ще има в поречията на Искър, Вит, Осъм и Янтра. Вследствие на интензивните валежи са възможни локални наводнения. Водното количество в долното течение на р. Искър ще достигне червения /висок/ праг на предупреждение на 31 май.

Оранжев код е обявен за областите Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Пловдив .

МОСВ продължава да следи динамично развиващата се метеорологична обстановка и подържа в режим на активност работата на Оперативното звено за предотвратяване на опасностите от вредното въздействие на водите.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар