Вход | Регистрация

България е загубила 17 000 години потенциален живот

Данните са на база Доклад за детска безопасност за България и Европа, изготвен от EuroSafe

България е загубила 17 000 години потенциален живот
childsafetyeurope.org

17 000 години потенциален живот, отнет на почти 300 деца, е загубила държавата ни за една година. Ако България би имала сходно с най-ниското в Европа равнище на детската смъртност от наранявания, щяхме ежегодно да спасим живота на повече от 200 деца или почти ¾ от загиващите заради наранявания деца. Значителен е броят на децата с трайни увреждания заради инциденти.

Това сочат данните от доклада за детската безопасност за България и Европа, подготвен от Европейския алианс за детска безопасност (EuroSafe).

Докладът, който обхваща 31 държави,  беше представен в  Европейския парламент в Страсбург и в 27 държави едновременно. В България такъв преглед се прави за първи път. Новост е и за страни като Хърватия, Румъния и Словакия.

По време на събитието, проведено в Общностен център по превенция в София, бе дискутирана темата "Детската безопасност в България и Европа – състояние и перспективи” и обсъдени конкретни принципи и добри практики в областта на детската безопасност и възможностите за подобряване на сигурността на децата в Република България.

В срещата участваха представители на УНИЦЕФ, ДАЗД, Национална мрежа за децата”, Главна дирекция "Охранителна полиция”, СДВР, местни власти и неправителствени организации.

Прегледът, осъществен под формата на оценъчни карти и профилите за 2012 г. описват колко добре се справя страната с детската безопасност; пропуските в действията срещу непреднамерено нараняване, на които трябва да бъде обърнато внимание; кои добри практики трябва да бъдат приложени, за да се предотвратят наранявания и да се спасят повече детски животи.

Обобщеният отчетен доклад за повече от тридесет страни осигурява многонационален преглед, улеснява планирането на европейско равнище и е насочен към подкрепа на усилията и на национално ниво. Докладът включва и нов раздел: "Неравенства и детска безопасност". Отчетните карти са част от дейностите за наблюдение и оценка на нараняванията при децата и свързаните с тях действия като част от финансирания от ЕС Проект "ТАКТИКА" (TACTICS).

Дванадесетте тематични области в рамките на отчетните карти включват девет области на безопасност, свързани с деца и юноши: пътна безопасност; безопасност на скутери и мотопеди; пешеходна безопасност; колоездачна безопасност; водна безопасност/предотвратяване на удавяне; предотвратяване на падане; предотвратяване на изгаряне; предотвратяване на отравяне; предотвратяване на задавяне/задушаване.
Към тях са добавени и преглед на стратегии за подкрепа на усилията, полагани за детска безопасност в три области:  лидерство, инфраструктура и капацитет.

През 2011 г. прегледът на детската безопасност бе удостоени с Европейска награда за здраве на Европейския здравен форум "Гащайн".

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар