Вход | Регистрация

Нова агенция ще отговаря за СРС-та

Нова агенция ще отговаря за СРС-та
Снимка: Thinkstock/Guliver

Нова агенция, подчинена на Министерския съвет, ще отговаря за подслушванията, съобщава БНР. С това решение депутатите днес приеха окончателни промени в Закона за специалните разузнавателни средства /СРС/.

Новата структура ще се казва Държавна агенция "Технически операции". Председателят й ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера. Контролът ще бъде гарантиран от друга поправка в закона, според която поръчителят на подслушването ще трябва да плаща за него.

Така с промяната подслушванията се извеждат от структурите на МВР. Тези функции се изпълняват от специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" или СДОТО, което сега е в МВР.

Възстановената структура "Национално бюро за контрол на СРС" също ще има контрол върху новата агенция. Предлага се Народното събрание да назначава председателя и членовете му.

Подслушване ще се иска от съответния окръжен съд, а не от произволен окръжен съд. Съдът пък ще иска от заявителя всички материали, които имат отношение към искането за подслушване.

Тези мерки трябва да прекратят безразборното подслушване.

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар