Вход | Регистрация

Новите управляващи в Киев се готвят за война

Новите управляващи в Киев се готвят за война
ИТАР-ТАСС

Председателят на Върховната Рада и и.д. президент на страната Олександър Турчинов издаде заповед за привеждане на украинските въоръжени сили в пълна бойна готовност. Властите в украинската столица обявиха всеобща мобилизация, която започна в 08.00 ч. Това става с решение на Съвета за национална сигурност и отбрана.

"Окупатор е "новата" власт в Киев", твърдят гражданите на Крим пред руската телевизия РТР. В Севастопол обявиха, че няма да се подчиняват на заповеди от превратаджиите в Киев. Украински военни, служещи в дислоцирани части в Крим, преминават на страната на силите за самоотбрана, съобщи ИТАР-ТАСС.

"В групата на радикалите, които станаха главна ударна сила в стълкновенията с правоохранителните органи в центъра на Киев, влизат голям брой чуждестранни граждани, в т.ч. от САЩ и Германия." Това съобщи за телевизия "Русия-24" бивш участник в безредиците, задържан от брянските граничари. Той отбелязва още, че чужденците съставляват ядрото на радикалната група.

"Там има наемници, които идват от Щатите и Германия, облечени в еднакви военни униформи и постоянно нещо обсъждат и подписват с капитаните на отбранителните групи. Американците са около 60. Пристигат немци, чиято численост в района е 40-50 човека. Идват поляци, турци, някои от които от други страни. Хората там са много зли под действие на алкохол и наркотици.", твърди задържаният, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Може би международните наблюдатели в Крим ще "разочароват" САЩ, виждайки там мощната подкрепа за Русия от страна на местните жители". За това пише в Twitter Алексей Пушков, шеф на комитета по международни отношения в Госдума.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Русия веднага да върне войските си в базите и да подкрепи международното посредничество в Украйна.

"Съединените щати осъждат руското нахлуване и окупацията на украинската територия, а също и нарушаването на украинския суверенитет и териториална цялост", се казва в изявление, публикувано на сайта на Държавния департамент.

Въпросът за използване на въоръжени сили на Русия в чужбина решава президентът, засега такова решение няма, съобщи прессекретарят на ръководителя на държавата Дмитрий Песков.

Освен това, заместник-министърът на външните работи на Русия, официалният представител на президента на Русия в Съвета на Федерацията Григорий Карасин съобщи на медии, че съгласието на Съвета на Федерацията за използване на въоръжени сили на Русия в Украйна не означава, че това право президентът ще реализира бързо.

Дадено е съгласие за възможно използване на въоръжени сили на Русия”, заяви Карасин. "Това съгласие е изстрадано, ситуацията в Украйна бие по нервите на руското общество и продължава да се усложнява”, добавил той.

От ООН настояваха за безпристрастност на своя емисар в Украйна Робърт Сери, който пък обяви, че напуска страната, защото е невъзможно да посети Крим по искане на генералния секретар на организацията Бан Ки Мун. След извънредно заседани на Съвета за сигурност на показ излязоха дълбоките различия между Съединените щати и останалите западни държави спрямо Русия, която има военноморска база в Крим, коментира Ройтерс. 

По данни на Министерството на здравеопазването на Украйна, в резултат на масовите безредици в центъра на украинската столица от 18 до 28 февруари, са пострадали 900 човека. 606 от тях са хоспитализирани. Жертви на стълкновенията в Киев са станали 83 души.

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар