Вход | Регистрация

Рокади и в Агенцията по трансплантации

Здравният министър ще връчи почетно отличие на МЗ

Рокади и в Агенцията по трансплантации
Снимка: Булфото

Досегашният директор на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) доц. д-р Силви Кирилов е бил освободен от поста си вчера, съобщава Агенция "Фокус”.

Решението за искане на оставката е било на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, съгласувано с министър-председателя Бойко Борисов. Мотивът - здравният министър била недоволна от работата на ИАТ, заминалата година са извършени едва 4 трансплантации.

Новият директор на агенцията е д-р Мариана Симеонова, досега реаниматор във ВМА. Десислава Атанасова каза, че е недоволна от работата на ИАТ. Има осъществени 4 трансплантации за миналата година, посочи тя.

Доц. д-р Силви Кирилов беше назначен през юни 2011 г. за директор на Изпълнителната агенция по трансплантация на мястото на уволнената д-р Теодора Джалева от тогавашния министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Доц. Силви Кирилов е лекар със специалност по урология. Бил е директор на Александровска болница и болница "Доверие".

Министър Атанасова ще представи днес новия директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. На събитието тя ще връчи Почетното отличие на МЗ на националния консултант по трансплантология проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА-София. На официална церемония преди дни в Париж, проф. Владов беше избран за член на Френската академия по хирургия и получи медал за принос към световната медицина. 
    

Френската Академия по хирургия е основана през 1735 г. от крал Луи ХV. Проф. Никола Владов е третият българин, който е избиран за  член на авторитетната институция. В предишни години за членове на Академията са били избирани известните български медици проф. Парашкев Стоянов и проф. Аршевир Дериджян.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар